IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще произвежда сама ядрено гориво

Страната цели да намали зависимостта си от Русия и да стане един от водещите доставчици на ядрени технологии

10:51 | 03.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Великобритания има амбицията да се откъсне напълно от Русия в енергийно отношение. Още в първите седмици на войната в Украйна Лондон се отказа от покупката на руски петрол, а сега започва програма за собствено производство на ядрено гориво.

В страната през миналото лято беше създаден фонд за намаляване на зависимостта от вноса на уран от Русия. Стойността му е 75 млн. паунда, които ще отидат за финансиране на проекти за пълния цикъл на производството на ядрено гориво, което в момента не е възможно извън Русия. В понеделник (2 януари) програмата беше отворена за кандидатстване, става ясно от съобщение на сайта на британското правителство. 

В момента Русия управлява 20% от капацитета за преработка на уран и 40% от капацитета за обогатяване на уран на световно ниво. 

Сигурността на доставките станаха водещ фактор в енергетиката от началото на войната в Украйна. През 2021 година около 45% от електроенергията във Великобритания се произвеждаше от природен газ. Плановете на правителството са да намалят зависимостта си от природния газ чрез развитието на ядрена енергетика и да изградят до 24 гигавата ядрени мощности към 2050 година. Това е само една от целите - Великобритания има планове да се превърне и във водещ износител на електроенергия, както и на услуги за ядрените централи в следващите години.

Британският министър на енергетиката Греъм Стюард също коментира, че рекордно високите цени на газа са показали нуждата от собствени източници на въозбновяема енергия, както и от развитието на ядрената енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Страната цели да намали зависимостта си от Русия и да стане един от водещите доставчици на ядрени технологии === "Тепърва баба за дърва", казва народът. И като няма собствени уранови находища, няма високопроизводителни обогатителни технологии, май ще цопне в киреча, оставайки на дърва и въглища. А Росатом пуска последно поколение атомни реактори, за които проблемът с крайно ниските количества уран 235 на планетата е решен. Как? Това е отделен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още