IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с уран между ЕС и Русия продължава въпреки войната в Украйна

Кораб, плаващ под панамски флаг, е извършил серия от курсове между френското пристанище Дюнкерк и руското Уст-Луга, пренасяйки уран за ядрено гориво

11:34 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Макар Европейският съюз (ЕС) реши да ограничи използването на руски петрол и природен газ, страните членки продължават да внасят и изнасят ядрено гориво, което не подлежи на санкциониране от блока, съобщава ABC News.

Товарен кораб, превозващ уран, е отплавал от френското пристанище Дюнкерк, прекосявайки Северно море в четвъртък в посока руското балтийско пристанище Уст-Луга. Това е третият курс на кораба "Михаил Дудин", който плава под панамски флаг, от френското пристанище до Русия.

Екологичната организация „Грийнпийс Франция“ осъди доставките и призова за спиране на цялата търговия с ядрено гориво, което според нея „финансира войната в Украйна, увеличава енергийната зависимост (на Европа) и забавя прехода към възобновяема енергия“.

Европейската комисия (ЕК) не предприе наказателни мерки срещу ядрения сектор на Русия в своя последен пакет от санкции, представен в сряда.

„Франция гарантира стриктното спазване от страна на икономическите играчи на всички европейски санкции, приети срещу Русия. Гражданската ядрена енергия не е засегната от тези санкции“, заяви френското външно министерство пред Асошиейтед прес.

Според институцията държавите от ЕС „не смятат това за подходяща област за прекратяване на руската агресия срещу Украйна“.

Междувременно Украйна настоява за европейски санкции в тази област. Икономическият съветник на украинския президент Олег Устенко заяви, че „по отношение на урана смятаме, че е изключително важно да се наложат санкции, не само върху руския петрол“.

Според „Грийнпийс Франция“ преработеният уран се до Русия е натоварен на борда на "Михаил Дудин" в сряда. Полин Бойер, енергиен активист на екоорганизацията, каза, че тези пътувания между Русия и Франция показват до каква степен френската ядрена индустрия е зависима от Русия.

Френските власти многократно заявяват, че страната не зависи от Русия за доставките на гориво за ядрените електроцентрали, които осигуряват 67% от електроенергията на страната.

EDF, която управлява всички френски ядрени мощности, обяви, че нейните доставки на уран са „гарантирани от дългосрочни договори за периоди до 20 години, с политика на диверсификация по отношение на източници и доставчици“.

Франция внася по-голямата част от своя уран от Нигер, Австралия и Казахстан.

„Стойността на търговията с ядрено гориво, изнасяно от Русия, е малка в сравнение с тази на износа на газ и петрол“, посочва френското външно министерство, предполагайки, че налагането на санкции в тази област няма да има голям ефект върху Москва.

Министерството добавя, че Франция и ЕС имат за цел „в дългосрочен план“ да бъдат независими от всички руски енергийни източници, включително по отношение на ядреното гориво.

„Грийнпийс Франция“ твърди, че пратка руски уран, която журналист на Асошиейтед прес е видял да се разтоварва в Дюнкерк по-рано този месец, е била транспортирана с камиони до завод в Линген, Германия.

Въпросното съоръжение се управлява от Framatome, която е мажоритарна собственост на френската EDF. Тя доставя ядрено гориво на централи във Франция, Белгия, Швейцария, Нидерландия, Великобритания, Испания, Швеция и Финландия.

Изправено пред протестите на активистите, германското правителство зае критично отношение към пратката с уран, но каза, че не може да спре преработката на горивото, тъй като то не е обхванато от свързаните с войната санкции на ЕС срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още