IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Свиването на работната сила е заплаха за британската икономика

Ултразатегнатият пазар на труда води до ръст в заплатите, предупреди управителят на централната банка

14:16 | 17.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Внезапното премахване на противоепидемичните мерки от Китай, продължаващите последици от войната в Украйна и свиването на работната сила на Великобритания са нареждащи се високо в класацията заплахи, пред които са изправени британската икономика и инфлационните перспективи. За това предупреди управителят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли, цитиран от Bloomberg.

По думите му повторното отваряне на Китай, което доведе до ръст в положителните случаи на заразени с Covid-19, ще има „негативен ефект в краткосрочен план“ за втората по големина икономика в света, като добави, че централните банкери в Обединеното кралкство „следят ситуацията отблизо“.

Освен това намаляващата работна ръка на Острова носи заплаха за бързия спад на инфлацията, каза Бейли пред депутати, като добави, че ултразатегнатият пазар на труда води до ръст в заплатите.

Коментарът отразява внимателния подход на Бейли, докато преценява дали страната се отдалечава от най-високите инфлационни равнища от над четири десетилетия насам. Изказването маркира контраста спрямо САЩ, където инфлационното ниво започна да намалява през последните месеци, подсилвайки спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще започне да обмисля лихвени понижения.

„В бъдеще огромният риск за намаляването на инфлацията по начина, по който ще намалее, е предлагането“, смята Бейли, като посочи, че конкретно за Великобритания това е свиването на работната сила.

Той отбеляза и рисковете от Украйна, след като миналата година Русия спря износа си на природен газ към Европа вследствие войната, и покачващия се брой новозаразени в Китай, който навреди на активността.

„На първо място, смятам, че е доста възможно за икономическите перспективи да видим негативно влияние в краткосрочен план от Китай заради това, което се случва в момента вследствие премахването на мерките, и ефекта, който това има. Не съм сигурен, че той ще е много дълготраен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още