IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания изненада с ръст за миналия ноември

Данните предполагат, че през декември ще трябва да има сравнително рязък спад в БВП, за да изпадне Островът в техническа рецесия

14:46 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Обединеното кралство неочаквано записа лек ръст през ноември, подкрепена от продажбите на видеоигри и на напитки по време на Световното първенство по футбол, намалявайки шансовете вече да е изпаднала в рецесия, пише Ройтерс.

Икономиката на Обединеното кралство може все още да не е в рецесия. Източник: Bloomberg L.P. Икономиката на Обединеното кралство може все още да не е в рецесия. Източник: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,1% на месечна база през ноември, съобщи националата статистическа служба (ONS) в петък. Повишението е над средните прогнози на икономистите за спад от 0,2 на сто.

В трите месеца до края на ноември икономиката се е свила с 0,3% в съответствие с очакванията, но движението се обуславя от спада от 0,6% в БВП през септември, когато много бизнеси затвориха заради отбелязването на смъртта на кралица Елизабет II.

"Икономиката се разрасна леко през номеври, като повишенията в телекомуникациите и компютърното програмиране спомогнаха за възходящия натиск. Кръчмите и баровете също спомогнаха, тъй като хората излязоха да гледат мачовете от Световното", обясни Дарън Морган от ONS.

По-високият от очакваното растеж през ноември означава, че през декември ще трябва да има сравнително рязък спад в БВП, за да отбележи Великобритания две последователни тримесечия на спад, които обикновено се смятат като определение за рецесия в Европа.

Според ONS през декември БВП ще трябва да спадне с около 0,5%, за да стане ръстът през четвъртото тримесечие отрицателен, ако се закръгли до първия знак след десетичната запетая и ако няма други ревизии.

"Британската икономика прави най-доброто, което може, за да избегне изпадането в техническа рецесия, отбелязвайки още един месец на растеж през ноември... но това не променя факта, че е вероятно да бъде изключително трудна година за икономиката", коментира Ед Монк, асоцииран директор във Fidelity International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още