IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Лондон: Brexit сериозно вреди на града ни

Излизането на Великобритания от ЕС е намалило БВП на кралството с 5,5%, а инвестициите - с 11%, казва Садик Хан

10:04 | 12.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кметът на Лондон Садик Хан ще предупреди за „огромните щети", които Brexit нанася на столичния финансов район, и ще обвини правителството, че пренебрегва по-широките последици за Великобритания.

В основната си реч пред лидерите на Ситито в четвъртък вечерта Хан ще заяви, че е погрешно да се „преструваме", че излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз не причинява вреди, се казва в изявление на неговия офис, цитирано от Bloomberg. 

„Реалността е такава, че лондонското Сити е силно засегнато от загубата на търговия и таланти в полза на нашите конкуренти заради Brexit", ще каже той. „Лондон не може да си позволи да изостане от който и да е от нашите международни конкуренти“, се посочва още. 

Коментарите на Хан са следствие от социологически проучвания, които показват, че много от гласувалите за Brexit на референдума през 2016 г. размислят. Проучване на YouGov от миналата седмица установи, че една четвърт от гласувалите за напускане на ЕС, които съжаляват за решението си, обвиняват за промяната на мнението си общото усещане, че след Brexit нещата са се влошили. Проучване на YouGov през ноември показа, че широката общественост сега смята, че Великобритания е сгрешила, като е напуснала ЕС, при това с внушаващите 56% срещу 32%. Лондонското Сити продължава да усеща негативни ефекти от Brexit. Снимка: Bloomberg Лондонското Сити продължава да усеща негативни ефекти от Brexit. Снимка: Bloomberg

Хан, който водеше кампания за оставане и отдавна говори за негативните последици от напускането на ЕС, ще каже, че „просто не може да премълчи огромните щети, които нанася Brexit ", става ясно от черновата на речта му, представена от неговия офис.

„Изглежда, че министрите са развили избирателна амнезия, когато става въпрос за една от основните причини за нашите проблеми", ще каже той. „Brexit не може да бъде изтрит от историята или последиците от него да бъдат забравени“, се посочва още. 

Излизането на Великобритания от ЕС е намалило брутния вътрешен продукт (БВП) на кралството с 5,5%, инвестициите с 11%, а търговията със стоки и услуги със 7%, ще поясни Хан. Британците също така плащат допълнително 6 млрд. паунда (7,3 млрд. долара) за храна заради Brexit, което се равнява на 210 паунда, добавени към средната сметка на домакинство в супермаркет за период от две години.

Думите на Хан могат да се разглеждат и като завоалирана критика към лидера на лейбъристите Киър Стармър, който отхвърли призивите за повторно присъединяване към единния пазар на ЕС и прегърна наратива на антиевропейски настроените британци с обещанието за „законопроект за връщане на контрола", който да даде повече правомощия на общностите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още