IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната изненада с първото си повишение от юни насам

Резултатът вероятно ще подсили надеждите, че валутният съюз може да избегне рецесията

13:53 | 24.01.23 г.
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната изненадващо се завърна на положителна територия през януари, записвайки първото си повишение от миналия юни насам, показва проучване във вторник, цитирано от Ройтерс.

Данните предполагат, че икономическият спад във валутния съюз може да не е толкова силен, каквито бяха опасенията преди месеци, както и че е възможно рецесията да бъде избегната.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global, смятан за добър измерител на състоянието на икономиката, достигна 50,2 пункта през януари след 49,3 пункта през декември 2022 г.

Януари е първият месец, в който индексът е над границата от 50 пункта, разделяща повишението от понижението, от миналия юни насам. Резултатът надмина и медианните очаквания на икономистите за ниво от 49,8 пункта.

"Ръстът в индексите вероятно ще подсили надеждите сред мнозина, че икономиката на еврозоната може наистина да избегне рецесията", коментира Кристоф Уейл от Commerzbank. Той обаче предупреди, че видимото влошаване на икономическата среда сочи към поне лека рецесия.

Сигнал за подобряващите се нагласи сред фирмите е нарасналото наемане, с което индексът на заетостта достига 3-месечен връх от 52,5 пункта след 51,9 пункта през декември.

PMI индексът в производството се покачва до 48,8 пункта (спрямо 47,8 пункта през декември), надминавайки прогнозите за ниво от 48,5 пункта, докато този за услугите се увеличава до шестмесечен връх от 50,7 пункта спрямо отчетените 49,8 пункта през декември. За сравнение - прогнозите бяха за ниво от 50,2 пункта.

"Индексите предполагат, че ценовият натиск остава силен. Затова и няма изглед скоро Европейската централна банка (ЕЦБ) да си махне крака от спирачката (на растежа - бел. ред.)", коментира Андрю Кенингман от Capital Economics.

По време на Световния икономически форум в Давос миналата седмица управителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че нейната мантра за паричната политика остава "запазване на същия курс". Тогава тя отново изтъкна препоръките си други играчи да направят същото, но по по-скромен начин. "Разширената през 2022 г. фискална подкрепа трябва да бъде по-добре насочена, таргетирана и направена така, че да не принуди централните банкери да направят малко повече", предупреди ръководителят на ЕЦБ.

По-рано предварителните данни за Германия показаха, че бизнес активността в страната е продължила да се свива, като общият PMI индекс, обединяващ данните за услуги и производство, е на ниво от 49,7 пункта през януари спрямо 49 пункта през декември. Януари е седмият пореден месец, в който показателят е под границата от 50 пункта.

Ситуацията е същата и във Франция, където показателят е 49 пункта след 49,1 пункта, записани в последния месец на 2022 г.

Колкото до Великобритания, бизнес активността в частния сектор в страната записа най-бързото си понижение от две години насам през януари, когато бизнесът обвини по-високите лихви на Английската централна банка (АЦБ), стачките и слабото търсене за забавянето.

Общият индекс на мениждърите по поръчките на S&P Global/CIPS се свива до 47,8 пункта през януари след отбелязвани 49 пункта през декември. Това е най-ниското ниво на показателя от януари 2021 г., което подчертава реалния риск от рецесия за Обединеното кралство,

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още