IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските настроения в еврозоната растат до най-високото си ниво от февруари

Индикаторът на доверието се е увеличил до минус 20,9 пункта през януари от минус 22,2 пункта през предходния месец

18:30 | 23.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските настроения в еврозоната нарастват до най-високото си ниво от миналия февруари - знак за устойчивост, докато регионът се опитва да избегне рецесията през тази година, съобщава Bloomberg.

Индикаторът на доверието се е увеличил до минус 20,9 пункта през януари спрямо минус 22,2 пункта през предходния месец, става ясно от данни, представени от Европейската комисия (ЕК). Прогнозите на икономисти бяха за ниво от минус 20 пункта.

Председателят на Еврогрупата Паскал Доноху, който председателства групата на финансовите министри на 20-те страни в еврозоната, заяви миналата седмица, че валутният блок е устойчив и вероятно ще избегне рецесия с много ниско ниво на растеж тази година.

Според Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, падащите цени на природния газ и средствата от Фонда за възстановяване и устойчивост може да помогнат на ЕС да избегне рецесия.

Потребителските настроения в еврозоната достигат най-високото си ниво от февраури 2022 г. Източник: ЕК/Bloomberg Потребителските настроения в еврозоната достигат най-високото си ниво от февраури 2022 г. Източник: ЕК/Bloomberg

Нови прогнози на анализатори показват, че еврозоната ще избегне рецесия, отчитайки лек икономически ръст – от 0,1%, благодарение на по-ниските енергийни цени, голямата правителствена подкрепа за бизнеса и домакинствата, както и по-ранно от очакваното отваряне на китайската икономика, което подкрепя търсенето.

Ендрю Кенингъм, анализатор в Capital Economics, коментира, че настроенията са започнали да се променят още през октомври. Тогава се е видяло, че правителствената подкрепа за бизнеса е по-голяма от очакваното, особено за автомобилната индустрия.

JP Morgan прогнозира, че еврозоната ще запише слаб растеж от 0,5% през 2023 година, ако средната цена на газа се задържи на ниво около 76 евро за мегаватчас. В предходните прогнози на анализаторите цената на газа беше около 155 евро за мегаватчас през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още