IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението в Европа расте, подкрепено от повишение в брутния разполагаем доход

Реалното потребление на глава от домакинството в еврозоната се е увеличило с 0,5% през третото тримесечие на 2022 г.

14:53 | 27.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потреблението на домакинствата в Европа се е увеличило през третото тримесечие на 2022 г., подкрепено от ръст в брутния разполагаем доход, показват данните на европейската статистическа служба Евростат в петък.

Реалното потребление на глава от домакинството в еврозоната се е увеличило с 0,5% през третото тримесечие на 2022 г. спрямо предишните три месеца, след като в предходния тримесечен период отбеляза същия ръст.

В ЕС показателят се е покачил с 0,7%, ускорявайки темпа си от отчетените 0,4% повишение през предходното тримесечие.

Жителите на Австрия са лидери в Европа по ръст в нивото на спестяванията. Източник: Европейска статистическа служба Евростат Жителите на Австрия са лидери в Европа по ръст в нивото на спестяванията. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

Що се отнася до реалния доход на глава от населението, в еврозоната той се е вдигнал с 0,4% на глава от населението през третото тримесечие (след 0,7% спад във второто тримесечие) на тримесечна база, а в ЕС се отбелязва повишение от 0,1% след спад от 1,1% през второто тримесечие.

Брутният разполагаем доход на домакинствата се е покачил с 2,4% в еврозоната и с 1,9% в ЕС, подкрепен основно от въведените компенсации за служители, от брутния оперативен излишък, от нетните доходи от имоти и други.

Официалната статистика показва още, че нивото на спестяванията (изчислено като от брутните спестявания се извади брутният разполагаем доход, изгладен спрямо промените в пенсионните права) в еврозоната е намаляло с 0,2 процентни пункта (пр.п.), а в ЕС - с 0,6 процентни пункта спрямо предходното тримесечие.

Увеличение на спестяванията е отчетено в четири страни, за които има данни, а понижение - в единадесет. Лидери по ръст в нивото на спестяванията са Австрия (+9,1 пр.п.), Полша (2,5 пр.п.) и Чехия (2,1 пр.п.). На опашката са Унгария, Португалия и Испания със спадове от по съответно 9,2 пр.п., 3,9 пр. п. и 2,6 пр.п.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Кавръков , да не се разминем с апартаментите по илядо евра бройката ?! Кво е това повишено потребление ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още