IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия трябва да внимава да не пречи на ЕЦБ, призова икономически съветник

Централната банка действа бързо и решително в битката с инфлацията, смята Моника Шнитцер

16:51 | 26.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство трябва да внимава да не подкопае усилията на Европейската централна банка (ЕЦБ) да се справи с инфлацията, като поеме ненужен дълг. Такова мнение изрази главният икономически съветник на страната Моника Шницер в четвъртък, цитирана от Bloomberg.

"Опасността инфлационните очаквания да излязат извън контрол все още не може да бъде игнорирана", каза Шницер, която ръководи петчленен панел за наблюдение на икономиката, пред журналисти във Франкфурт. Това означава, че кампанията на ЕЦБ да покачва лихвите "не е и не би трябвало да е приключила".

"Не трябва фискалните импулси да станат толкова големи, че да направят живота на ЕЦБ, който вече е труден, още по-труден", каза експертът. "Помолихме правителството да се подсигури, че не поема твърде много дълг, неща, които не са необходими"

Управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц задели десетки милиарди евро в помощ на домакинства и бизнес, засегнати от поскъпващата енергия. Федералното правителство планира да емитира рекорден обем дълг тази година, за да финансира щедрата си подкрепа, включваща таван на цената на газа.

На фона на инфлацията в Германия и еврозоната, която все още е близо 10%, ЕЦБ планира да продължи с паричното затягане. През втората половина на 2022 г. регулаторът покачи лихвите с 250 базисни пункта, като се очаква да одобри още едно лихвено повишение от половин процентен пункт следващата седмица.

Шницер посочи, че въпреки закъснялата си първоначална реакция оттогава ЕЦБ действа "бързо и решително".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още