IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало: ЕЦБ не е длъжна да увеличава лихвите на всяко заседание до септември

Централният банкер описа като „пресилена“ реакцията на пазарите относно залозите за затягането на паричната политика през следващите месеци

20:56 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) по никакъв начин не се е ангажирала да повишава лихвите на всяко заседание до септември, като реакцията на пазарите през последните дни в това отношение е „пресилена“, заяви членът на Управителния съвет на регулатора за еврозоната Франсоа Вилроа дьо Гало, който е и действащ гуверньор на Френската централна банка.

Лихвата по депозитите вече е на ниво, което ограничава икономиката на еврозоната, подчерта Дьо Гало пред вестник Les Echos.

Неговите коментари са предхождани от интервюто на члена на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел пред Bloomberg от миналата седмица, която каза, че служителите на регулатора са „далеч от мисълта да претендират за победа“ над инфлацията и че инвеститорите може би подценяват ценовия натиск. Нейните коментари тласнаха нагоре залозите за пика на лихвените повишения до 3,75% спрямо 2,5% към момента.

Това не е първият път, когато Дьо Гало излага вижданията си относно развитието на паричната политика през следващите месеци. Миналия петък той каза, че след като ЕЦБ повиши лихвата с 50 базисни пункта през март, необходимостта от още корекции ще намалее. След март служителите на ЕЦБ ще решат какви ще бъдат техните следващи стъпки въз основа на задълбочен анализ на икономическите данни, допълни французинът.

„Налице е прекомерна волатилност по отношение на очакванията за лихвения таван“, подчерта Дьо Гало, добавяйки: „С други думи, пазарите реагират малко пресилено от четвъртък насам“.

Централните банкери в региона действат предпазливо в битката си с инфлацията, която, макар да се охлажда, остава близо до своя връх спрямо целта на ЕЦБ от 2%.

Очаква се базовата инфлация да достигне пик през това тримесечие. Източник: Bloomberg Очаква се базовата инфлация да достигне пик през това тримесечие. Източник: Bloomberg

Неотдавнашните ястребови коментари на Шнабел и на други членове на Управителния съвет на регулатора накараха икономистите от Goldman Sachs, Berenberg и Deutsche Bank да повишат своите прогнози за лихвения таван.

Deutsche Bank беше последната банка, която направи това, като прогнозира, че цикълът на затягане на паричната политика ще спре на ниво от 3,75% през юни, като икономиката на еврозоната ще се окаже по-устойчива, отколкото много анализатори предполагат на фона на продължаващата война в Украйна.

Като допълнително доказателство за това данните от сряда показаха, че бизнес перспективите на Германия са се подобрили за пети пореден месец.

Междувременно Goldman Sachs очаква ЕЦБ да приключи с лихвените повишение на равнище от 3,5%, докато пазарните залази предполагат таван на лихвата от 3,76 на сто.

Дьо Гало заяви, че ЕЦБ ще трябва да направи цялостна оценка на данните и прогнозите, за да начертае пътя напред.

Вече има и признаци на несъгласие сред ръководството на регулатора: за разлика от своя френски колега, управителят на Бундесбанк Йоаким Нагел смята, че разходите по заемите все още не са достигнали нужните ограничителни нива.

ЕЦБ трябва да стабилизира лихвите, „когато видим ясен обрат при основната инфлация“, подчерта Дьо Гало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още