IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилроа дьо Гало: Устойчивата икономика позволява на ЕЦБ да увеличава разумно лихвите

Борбата с инфлацията все още не е приключила, предупреждава управителят на централната банка на Франция

22:38 | 17.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Устойчивостта на икономиката в Европа на фона на енергийната криза улеснява Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличава лихвените проценти, заяви членът на Управителния съвет на европейския регулатор и гуверньор на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

„Силната съпротива на икономиката днес ни дава възможност да повишим лихвите по прагматичен, разумен начин и следователно да победим инфлацията“, изтъква Вилроа пред френския телевизионен канал BFM Business.

Той повтори, че разходите по заеми трябва да продължат да се увеличават, като борбата с инфлацията, която едва наскоро започна да се охлажда спрямо предходните двуцифрени стойности, все още не е приключила.

В момента се гради надеждата, че еврозоната може да избегне рецесия след по-силните от очакваното данни за Германия от миналата седмица.

Марио Сентено, гуверньор на Португалската централна банка, заяви по време н Световния икономически форум в Давос, Швейцария, че икономиката на Европа се справя изненадващо добре и че битката с инфлацията ще продължи.

„Все още трябва да имаме леко положителен растеж за Франция“, изтъква Вилроа, добавяйки: „Така че приоритетът наистина е да се преодолее тази инфлационна заплаха и нещата вървят добре“.

По-рано във вторник главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че регулаторът трябва да покачи лихвените проценти до нива, които ограничават растежа, като върхът им ще зависи от това как икономиката реагира на най-бързия цикъл на парично затягане в историята.

„Трябва още да увеличим лихвите. Миналата година можехме да кажем, че е ясно, че трябва лихвите да достигнат по-нормални равнища, и сега можем да кажем, че ние реално трябва да ги приведем до ограничаваща (растежа) територия“, обясни икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още