IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Ще има значително покачване на лихвите на следващите заседания на ЕЦБ

Несигурността е висока и трябва да сме отворени към възможни промени в политиките ни при необходимост, смята централният банкер на Финландия

17:04 | 16.01.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази курса си и при равни други условия, което означава значителни лихвени повишения на последващите заседания. Това посочи управителят на централната банка на Финландия Оли Рен, цитиран от Bloomberg.

Според него големите лихвени повишения сега с цел забавяне на инфлацията може да означават, че няма да се наложат по-драстични мерки на по-късен етап.

"Като действаме бързо сега, би трябвало да можем да избегнем това, което се нарича "Шок на Волкър", посочи той в понеделник в коментар, в който прави препратка към "строгите дезинфлационни политики в началото на 80-те години на миналия век" на бившия управител на Федералния резерв Пол Волкър.

"Лихвените проценти ще трябва да нараснат значително, за да достигнат нивата, които са достатъчно ограничаващи, за да гарантират навременно връщане на средносрочната цел от 2% инфлация", добави банкерът, повтаряйки изказванията на свои колеги.

Той обаче предупреди, че ЕЦБ трябва да вземе предвид и високата несигурност. "Близкото бъдеще е обвито в несигурност и трябва да сме безпристрастни, ако се наложи промяна в политиките ни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
До: sssaaaСтадото още не вдява че тази инфлация ще му излезе през носа.Някой ще каже,ама как така?Ей така .Дебело подчертавам,в момента безработица няма,лихвите са ниски все още ,НО те казват ние ще стигнем ниво при което икономиката вече ще страда,това казват и нямат време да чакат,после ще си говорим,няколко месеца още ,а в България не забравяйте че вдигането на лихвите почва от нива около 3%,от там почват а не като на Запад от 0.5,1%,каквито бяха преди половин година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Къде е сега Тошко да излезне и да се извини на хората, където ги подведе през цялата 2022г. Нямаше сда има повишения, имотите са топ инвестиция. За смешните 500к лева си вземаш панел в софето на едва 50години и ставаш роб зя има няма 30г. Тошко, хайде, чакаме те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Minka
преди 1 година
Aбе кво стана с ММТ? Нещо не я споменават вече, от срам ли от кво ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Новата вълна от йом кипур включва плюс петролно електрическо и газово ембарго. Германия Италия и Франция вероятно ще се разделят с част от златните си резерви когато Урсула определи тавана на цената на финикииските знаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Би трябвало,ха ха би трябвало ама май,май...не сме сигурни ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Като действаме бързо сега, би трябвало да можем да избегнем това, което се нарича "Шок на Волкър", посочи той в понеделник в коментар, в който прави препратка към "строгите дезинфлационни политики в началото на 80-те години на миналия век" на бившия управител на Федералния резерв Пол Волкър.Tова го пиша още от началото на 2022 година -предстои ЛИХВЕН ШОК!Това и стана -помнете такава инфлация не се лекува по друг начин ,лекува се само с ЛИХВЕН ШОК И СТАГНАЦИЯ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още