IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шнабел: ЕЦБ ще трябва значително да повиши лихвените проценти

Инфлацията няма да намалее сама, отбеляза централният банкер

19:13 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвените проценти трябва да бъдат повишени много повече, като се има предвид, че инфлацията в еврозоната тепърва се е върнала на едноцифрени равнища. Такова мнение изрази Изабел Шнабел от Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Bloomberg.

“Лихвените проценти трябва да нараснат значително със стабилен темп, за да достигнат нива, които са достатъчно ограничаващи, за да се гарантира навременно връщане на инфлацията към средносрочната ни цел от 2%“, каза Шнабел във вторник.

„Инфлацията няма да намалее сама“, посочи централният банкер по време на конференция на централната банка на Швеция в Стокхолм в чест на Стефан Ингвес, който наскоро сложи край на 17-годишния си мандат като ръководител на ведомството.

Въпреки низходящите движения при потребителските цени в последните месеци, представителите на ЕЦБ са категорични, че паричната политика трябва да бъде затегната допълнително, за да се справят с тяхното все още бързо покачване. По-силната от очакваното икономика подкрепя техните аргументи, като по-рано през деня във вторник икономистите от Goldman Sachs завишиха своите прогнози от рецесия към икономически ръст за еврозоната през текущата година.

Шнабел отхвърли твърденията, че по-високите лихви ще затруднят зеления преход на Европа, като оскъпят нужните инвестиции. „Въпреки че по-високите цени на заемите ще направят финансирането на възобновяема енергия и зелени технологии по-скъпо, би било подвеждащо да се използват по-високите лихвени проценти като изкупителна жертва за последващо забавяне в зеления преход“, обясни говорителят.

Тя отбеляза и възможна промяна в позицията за това как ЕЦБ може да спомогне за „озеленяването“ на икономиката. Въпреки че в миналото централните банкери са поели ангажимент да имат предвид екологичните стандарти при реинвестирането на корпоративни облигации с наближаващ матуритет, притежавани от ЕЦБ, в момента те не разменят активи, издадени от замърсяващи индустрии, за по-чисти опции.

„При липса на всякакви реинвестиции, ще трябва да се помисли активно за пренасочване на портфейла към по-екологични емитенти“, добави Шнабел.

Тя спомена и целевото "зелено" кредитиране като възможен бъдещ инструмент, който може да бъде взет предвид, когато паричната политика отново стане експанзионистична.

"Това не е опция за близкото бъдеще, като се има предвид настоящата необходимост от ограничаваща растежа парична политика".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още