IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs ревизира прогнозите си за рецесия в еврозоната до растеж през 2023 г.

ЕЦБ ще затегнe паричната политика значително повече през следващите месеци, очакват икономисти

14:24 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономистите от Goldman Sachs вече не прогнозират рецесия в еврозоната, след като икономиката се оказа по-устойчива в края на 2022 г., природният газ поевтиня рязко, а Китай сложи край на строгите противоепидемични мерки по-рано от очакваното, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на валутния блок се очаква да нарасне с 0,6% тази година спрямо прогнозираното по-рано понижение от 0,1%.

Икономистите, водени от Яри Стен, предупреждават в свой доклад към клиенти за слаб растеж през зимата, като се има предвид енергийната криза, като допълват, че основната инфлация ще се забави по-бързо от очакваното до около 3,5% до края на 2023 г.

Икономистите от Goldman Sachs смятат, че еврозоната ще избегне рецесията. Източник: Bloomberg L.P. Икономистите от Goldman Sachs смятат, че еврозоната ще избегне рецесията. Източник: Bloomberg L.P.

"Очакваме и базовата инфлация да се забави поради охлаждането в ръста на цените на стоките, но виждаме и продължителен възходящ натиск върху инфлацията при услугите заради покачването на разходите за труд", казват икономистите. "На фона на по-устойчивата активност, продължителната базова инфлация и ястребовите* коментари, очакваме Европейската централна банка (ЕЦБ) да затегне (паричната политика) значително повече през следващите месеци".

Goldman повтори своите прогнози за увеличения от половин процентен пункт на лихвите на заседанията на ЕЦБ през февруари и март, последвани от последно увеличение от четвърт пункт през май, с което депозитната лихва ще достигна 3,25%.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още