IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаква много силен ръст на заплатите в еврозоната в следващите тримесечия

Прогнозираното икономическо забавяне обаче вероятно ще подложи на низходящ натиск увеличението на възнагражденията

12:30 | 09.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на заплатите в еврозоната се очаква да бъде „много силен“ през следващите няколко тримесечия, но реалното заплащане вероятно ще намалее, като се има предвид високата инфлация, посочват от Европейската централна банка (ЕЦБ) в своя икономически бюлетин, цитиран от Ройтерс.

Историческото ускоряване на инфлацията „изяде“ реалните доходи на домакинствата през последните две години и фирмите най-после започват да коригират заплатите, което предизвика опасения, че покачването на цените може да се запази, ако тези промени се случват на по-постоянна база.

„Очакванията са ръстът на заплатите да остане много силен през следващите няколко тримесечия спрямо историческите модели“, посочват от ЕЦБ. „Това отразява силните пазари на труда, които към момента не са повлияни от забавянето на икономиката, ръста в националните минимални заплати и известното догонване на заплатите и високите равнища на инфлацията“.

Прогнозираното икономическо забавяне и несигурността около перспективите обаче вероятно ще подложат на низходящ натиск ръста на заплатите отвъд краткосрочен план, допълват икономистите от ЕЦБ.

Наскоро управителят на банката Кристин Лагард каза, че възнагражденията вероятно се увеличават повече от очакваното и че ЕЦБ трябва да спре допълнителното покачване на дългосрочните инфлационни очаквания вследствие na тези движения.

В икономическия бюлетин обаче се смята, че реалните доходи ще намалеят, тъй като инфлацията ще е по-висока от номиналното увеличение на заплатите. „Реалните заплати на домакинствата сега са значително по-ниски спрямо преди пандемията и вероятно ще намалеят допълнително през следващите месеци“, предупреждават от финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още