IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите разходи нанасят удар на строителния сектор в еврозоната

Спадът на жилищното строителство е лош знак за цялостната икономика на блока

11:52 | 06.01.23 г. 2
Снимка: Guillem Sartorio/Bloomberg
Снимка: Guillem Sartorio/Bloomberg

Строителният сектор в еврозоната е отчел най-голения си спад от пандемията, която почти замрази икономиката през 2020 г., показва ново внимателно наблюдавано месечно допитване, цитирано от Financial Times.

Мрачните данни показват как растящите лихви по кредитите, значително по-високите цени на суровините и притесненията, че рецесия може да ускори спада на цените на имотите натежават върху строителната индустрия в Европа.

Индексът на мениджърите по поръчките на S&P Global за строителството в еврозоната през декември показа, че общият индекс на активността е достигнал 42,6%, спад спрямо 43,6 на сто през ноември. Равнище под 50 означава спадаща активност.

Данните показват осми пореден месец на свиване на жилищното строителство. Активността е намаляла и в трите най-големи икономики в 20-членния блок – Германия, Франция и Италия.

Цифрите, които се основават на допитване сред мениджъри по поръчките в 650 строителни компании, са поредният признак за спадаща активност в европейските икономики, засегнати от войната в Украйна и породения от нея ръст на цените на енергията и на други разходи.

Строителният сектор приключи 2022 г. на „отрицателна територия“ с „рязък спад“ на строителната активност, коментира Лаура Денман, икономист в S&P Global Market Intelligence.

Последните три месеца на 2022 г. са отбелязали най-слабото тримесечно представяне на индекса от тримесечието между април и юни 2020 г., когато строителната дейност беше нарушена от пандемията.

При изключване на периодите на блокади заради COVID-19 общото жилищно строителство е записало най-резкия си спад от март 2013 г. насам, а новите поръчки за всички строителни проекти са намалели с най-бързия темп от септември 2014 г. насам, отбелязва S&P. Най-големите спадове и в двата случая са отчетени в Германия.

Строителството на бизнес сгради е намаляло за девети пореден месец, пише S&P и допълва, че най-големият спад е регистриран във Франция.

„Данните за декември показват, че фирмите очакват предизвикателната икономическа среда да се запази в бъдеще“, коментира Денман. Тя обаче допълва, че се наблюдава „трайно смекчаване“ на натиска както върху разходите, така и върху предлагането.

Общата продукция в строителния сектор в еврозоната се възстановява в последно време до нивата преди пандемията, като е нараснала с 2,2 на сто в годината до октомври, показаха данни на европейската статистическа служба Евростат.

Но строителните компании предупреждават, че са изправени пред потенциален срив и призовават за повече инвестиции на правителствата в подобряването на енергийната ефективност.

Тим-Оливър Мюлер, ръководител на асоциацията на германската строителна индустрия, предупреди миналия месец, че много от членовете ѝ „не успяват да оцелеят заради растящите цени на строителните материали и на енергията“.

Неотдавнашно допитване на института Ifo в Мюнхен установи, че 16,7% от германските строителни компании са били принудени да отменят строителни проекти през ноември, което е значителен ръст спрямо обичайното равнище от едва 1 до 2%. Поръчките за ново жилищно строителство в Германия са намалели с 14 на сто през октомври спрямо предходната година, съобщи федералната статистическа служба.

Строителството генерира около 9% от БВП на еврозоната, затова фактът, че много строителни компании са притеснени от спадащата дейност и свиването на портфейлите с поръчки, е лош знак за цялостната икономика на блока, която се очаква да навлезе в лека рецесия тази зима.

Флориан Хенсе, старши икономист в германския фонд мениджър Union Investment коментира: „Строителният сектор определено е сред най-чувствителните към лихвите, затова при повишаването им може да се очаква, че строителната дейност ще понесе удар скоро след това, особено когато инфлацията при суровините остава висока“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
Един Българин
преди 1 година
До: nkavrakov1982 Не е сигурно че цените на имотите, които наистина искат да се продадат ще останат такива високи въпреки вдигнатите разходи. Принципно е нормално да има спад на строителството след безграничния бум , особено изкуствено стимулиран от Ковид и лихвите. Специално за България почти всеки има поне едно жилище , а някои по 2-3. След 5-6 г ще разберат че само мухлясват жилищата и дори да изключим емиграцията с тенденцията всеки да има по 1 дете търсенето ще намалява дори и в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Тепърва ще има болка .Инфлация в такива огромни размери ,такава усточива инфлация се лекува само с криза и висок процент на безработица .Тези неща ги говоря от началото на 2022 година.Хората трябва да разберат че е нужно да свият перките с харчовете да намалят задълженията си ,кредити,дългове ,кой каквото може ,забравете че цените на имотите ще останат такива високи .Целта е да се приключи с това извратено парти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още