IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството се е ускорило в България и в ЕС през октомври

През месеца продукцията в сектора е нараснала с 1,3% в ЕС и еврозоната и с 0,8% у нас

14:26 | 19.12.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Производството в строителния сектор се е увеличило с 1,3% през октомври спрямо септември както в еврозоната, така и в Европейския съюз, сочат сезонни коригирани оценки на Евростат, публикувани днес.

Темпът на нарастване се ускорява, след като през септември строителната продукция нарасна с 0,5% в еврозоната и с 0,3% в ЕС.

На годишна база е регистрирано повишение на строителството през октомври спрямо октомври 2021 г. с 2,2% в еврозоната и с 2,4% в ЕС.

В България строителството се увеличава с 0,8 на сто на месечна база, което е второ поред повишение, след като през септември бе отчетен ръст от 0,2 на сто, а през летните месеци бяха регистрирани леки понижения. Спрямо октомври миналата година строителната продукция у нас се завръща към растеж с покачване от 1,8 на сто след период на спад или застой в месеците от юни до септември.

Месечно сравнение

През октомври в сравнение със септември сградното строителство в еврозоната се е увеличило с 1,3%, а гражданското (инфраструктурно) - с 1,0%. В ЕС е регистрирано по-слабо нарастване на гражданското строителство - с 0,1%, докато сградното се повишава със същия темп (1,3%).

Сред държавите членки, за които са налични данни, най-високите месечни увеличения на строителната продукция са отчетени в Словения (+8,5%), Румъния (+5,5%) и Полша (+5,0%). Спад се наблюдава в Унгария (-1,8%), Португалия и Финландия (и двете -0,7%), Швеция (-0,4%) и Испания (-0,3%).

Годишно сравнение

Сградното строителство в еврозоната е нараснало през октомври в сравнение със същия месец на 2021 г. с 2,3%, а гражданското - с 1,9%. Повишенията в ЕС са сравними - 2,4% ръст на сградното строителство и 1,7% на инфраструктурното.

Най-високо годишно повишение на продукцията в строителството се наблюдава в Словения (+54,6%), Румъния (+34,4%) и Полша (+3,9%), докато намаление е регистрирано в Унгария (-20,1%), Испания (-9,7%), Белгия (-1,6%) и Словакия (-0,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още