IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилроа дьо Гало: ЕЦБ трябва да достигне крайния размер на лихвата до лятото

Единствено забавяне в базовата инфлация може да промени решителността на ЕЦБ, смята ръководителят на Австрийската централна банка Роберт Холцман

19:00 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да е достигнала това, което специалистите наричат крайна лихва, или нивото, което ефективно ще върне инфлацията към целта от 2%. Такова мнение изрази управителят на Френската централна банка и част от ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

“Наистина апелирам за прагмазитъм – трябва да погледнем на какво ниво е инфлацията и перспективите за нея“, добави банкерът.

В интервю за радио Classique Вилроа обаче отказа да коментира още ведомството ще покачва лихвите, но поясни, че на ниво от 2% лихвите вече са неутрални – тоест нито ограничават, нито стимулират растежа.

„Без съмнение ще бъде необходимо да отидем малко отвъд това (ниво) в следващите месеци“, посочи френският централен банкер.

Роберт Холцман, който е начело на Австрийската централна банка, изрази мнение, че единствено забавяне в базовата инфлация (изключваща цените на храни и енергия) може да промени решимостта на ЕЦБ да покачва лихвите. „Въпреки че има надежди, че основната инфлация е достигнала своя връх, това не се отнася за базовата“, каза Холцман във Виена в сряда.

„Докато базовата инфлация не достигне своя връх, промяната в основната инфлация няма да промени нашата решителност“, категоричен бе банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още