IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири важни теми за днешното заседание на ЕЦБ 

Само за седмица очакванията на инвеститорите за решенията на централната банка се смениха рязко

11:13 | 16.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Рядко средата за Европейската централна банка (ЕЦБ) се е променяла толкова бързо, колкото през последните седем дни. Само допреди седмица инвеститорите предполагаха поредица от по-нататъшни повишения на лихвените проценти в еврозоната. 

След фалита на Silicon Valley Bank и сътресенията в банковия сектор, свързани и със случващото се в Credit Swisse, това очакване на практика се изпари. Ръководителят на централната банка Кристин Лагард сега е първият високопоставен централен банкер, който ще прави подробно публично изявление след последните събития във финансовия свят. Повечето експерти все още очакват тя да обяви повишение на лихвения процент с половин процентен пункт, както бе сигнализирала по-рано.

Но като се има предвид динамиката от последните няколко дни, в момента експертите са много предпазливи по отношение на прогнозите. „Решението на ЕЦБ трябва да бъде обявено след 24 часа. В момента това изглежда като много време", написа ден преди заседанието на съвета Пиет Кристиансен, икономист в датската Danske Bank.

Интересно ще бъде не само дали ЕЦБ ще осъществи повишението, но и дали ще сигнализира за подобни ходове за следващите заседания, както направи наскоро. Инвеститорите вероятно ще обърнат особено внимание на въпросите за рисковете в банковия сектор. Освен това ЕЦБ ще представи нови прогнози за инфлацията и растежа.

Handelsblatt обобщава четирите теми, които ще имат значение в четвъртък:

Ще повиши ли ЕЦБ лихвените проценти?

Всъщност повишаването на лихвените проценти в четвъртък е предрешено. Председателят на ЕЦБ Лагард няколко пъти ясно сигнализира за това. „Като се има предвид основния инфлационен натиск, възнамеряваме да повишим лихвените проценти с още 50 базисни пункта на следващото ни заседание през март", заяви тя пред Европейския парламент в средата на февруари.

С оглед на неотдавнашните сътресения след фалита на SVB обаче се чуват гласове, които призовават централната банка да бъде предпазлива. Бившият член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Лоренцо Бини Смаги пледира пред Börsen-Zeitung за промяна в плановете на централната банка за повишаване на лихвените проценти.

Повечето икономисти обаче предполагат, че централната банка ще се придържа към плановете си. Наред с други причини, защото едно отклонение би могло да се възприеме от пазарите като сигнал за тревога. „Рискът ЕЦБ да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта не е нулев, но е малък", казва Фредерик Дюкрозе, икономист в швейцарския фонд за управление на активи Pictet.

Дирк Шумахер, икономист във френската инвестиционна банка Natixis, е на подобно мнение. „Ефектът на заразата изглежда умерен в момента и все още не оправдава отклонение от обявения план", казва той.

Пространството за маневриране на централната банка се смята за ограничено, тъй като основната инфлация в еврозоната, по-специално наскоро, се повиши до нов рекорден връх от 5,6%. Това е най-високата стойност от началото на паричния съюз. Стойността се отнася до увеличението на цените, коригирано с отчитане на енергията и храните. Централните банкери обръщат голямо внимание на базисната инфлация, тъй като тя се смята за добър показател за средносрочната инфлационна тенденция.

Какво ще се случи с лихвените проценти през следващата година?

Интересно е да се види и какво ще каже Лагард за по-нататъшното развитие на лихвените проценти след март. През декември и февруари ЕЦБ не само повиши лихвените проценти, но и сигнализира за по-нататъшни увеличения на следващото заседание.

Тази практика се счита за доста спорна в Съвета, тъй като до известна степен противоречи на съобщението, че винаги се иска да се действа в зависимост от данните. Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета вече се беше изказал в интервю за Handelsblatt през февруари против предварителните подобни сигнали.

Според източници от централната банка вероятно няма да има по-нататъшни повишения на лихвените проценти в бъдеще. Прави впечатление, че през последните седем дни инвеститорите рязко коригираха очакванията си за лихвените проценти.

Във вторник миналата седмица фючърсните пазари все още оценяваха депозитната лихва в еврозоната на максимум около 4% през тази година. Понастоящем тази ставка, която е определяща за финансовите пазари, е 2,5%. В същото време обаче се очаква максималната ставка да достигне до 3%.

Как Лагард ще реагира на сътресенията в банковия сектор?

Освен това на Лагард вероятно ще бъдат зададени въпроси за стабилността на банковия сектор. Междувременно е възможно и централната банка да посочи възможности за подкрепа.

Един от подходите би могъл да бъде да се улесни достъпът на банките до ликвидност. Икономистът на нидерландската банка ING Карстен Бржески очаква точно това: „Мисля, че ЕЦБ ще запази перспективата за облекчение или дори ще го обяви“.

Един от вариантите например би бил ЕЦБ да облекчи изискванията за обезпечения при операциите по рефинансиране. Федералният резерв на САЩ вече реши да направи нещо подобно. Друга възможност би била ЕЦБ да продължи евтините дългосрочни заеми за банките под съкращението TLTRO.

До каква степен ЕЦБ ще промени прогнозите си?

Лагард ще представи и новите прогнози на ЕЦБ за растежа и инфлацията в еврозоната. Яри Стейн, икономист в американската банка Goldman Sachs, очаква икономистите на ЕЦБ да повишат прогнозите си за базисната инфлация за тази година, но да смекчат донякъде тези за общата инфлация за тази и следващите две години.

Основната несигурност е какво ще се случи с базисната инфлация. Ръководителят на Австрийската централна банка Роберт Холцман, който е смятан за привърженик на особено строгата парична политика, беше заявил в интервю за Handelsblatt, че не очаква съществено отслабване през първата половина на годината. Той очаква ЕЦБ да повиши лихвените проценти още четири пъти през тази година с по половин процентен пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още