IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холцман иска още 4 повишения на лихвите с половин процентен пункт

Австрийският централен банкер призовава и за по-бързото намаляване на баланса на ЕЦБ

17:02 | 06.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Роберт Холцман. Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg
Роберт Холцман. Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

През уикенда председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард увери, че „ще направим всичко необходимо, за да върнем инфлацията до два процента". В интервю за Handelsblatt управителят на Oesterreichische Notenbank (Австрийската централна банка) Роберт Холцман изяснява какво би могло да означава това. Холцман очаква само много бавно намаляване на ценовия натиск в еврозоната.

Поради тази причина членът на Управителния съвет на ЕЦБ подкрепя по-нататъшни значителни стъпки в посока към повишаване на лихвените проценти. Той призовава за повишаване на лихвените проценти с по 50 базисни точки на всяко от следващите четири заседания. В момента основният лихвен процент в еврозоната е три процента, а депозитният - 2,5 процента.

Едва при лихвен процент по депозитите от четири процента бихме достигнали рестриктивно ниво на лихвения процент, при което икономиката се забавя, смята Холцман. „Ако искаме да върнем инфлацията до два процента в обозримо бъдеще, трябва да бъдем рестриктивни". Следващото заседание, на което ще се взема решение за лихвените проценти, ще бъде на 16 март.

За да се намали осезаемо инфлацията, „ще бъде необходимо паричната политика да бъде допълнена с допълнителни мерки. Първо, държавните разходи трябва да бъдат по-ограничени. Държавната помощ за намаляване на цените на енергията, която съществува в много държави от еврозоната, досега е била много широко замислена. Тя трябва да бъде по-целенасочена. Смисълът е да се помогне на нуждаещите се, а не на всички“, казва австриецът. 


Освен това по думите му в почти всички европейски страни увеличението на цените в сектора на търговията на едро е много голямо. „Тук политиците трябва да разгледат внимателно дали има достатъчно конкуренция или маржовете на печалба на предприятията са твърде високи. Ние не можем да повлияем на това с политиката си на лихвените проценти“, признава той. 

Холцман, който е смятан за стриктен привърженик на строгата позиция по отношение на паричната политика, повдига и въпроса за по-бързото намаляване на баланса на ЕЦБ. „Ние разполагаме с много голям баланс. И за да го намалим до разумно ниво, вероятно трябва да бъдем малко по-агресивни", казва централният банкер.

„Намаляването е важно, тъй като свръхликвидността стимулира инфлацията. Но трябва да се отдели това от въпроса защо централните банки сега търпят загуби. Загубите са цената за това, че през последните години са подкрепяли много силно икономиката“, казва австрийският централен банкер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 8
julian12
преди 1 година
В САЩ като вдигнаха 7 пъти (или 8) и не се чува майка да плаче. Всичко си върви нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 1 година
Това означава потоп за цената на кредита -лихвите ще ги запратят на над 4% и то на ниво ЕЦБ ,майка плаче за нивата в търговските банки ,който не си правил сметката ще реве със кървави сълзи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още