IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холцман: Увеличение от цял процентен пункт от ЕЦБ би било твърде голямо

Подкрепата за домакинствата за справяне с нарасналите разходи не трябва да пречи на усилията за овладяване на инфлацията, смята централният банкер

16:48 | 28.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвено увеличение от 100 базисни пункта (б.п.) от Европейската централна банка (ЕЦБ) би било твърде голямо. Това стана ясно от думите на члена на ЕЦБ Роберт Холцман, който е в подкрепа на ход от 75 б.п., пише Bloomberg.

Според него централните банкери са готови да повишат лихвите до ниво, което може да попречи на икономическия растеж, като високите цени вероятно ще се задържат за ивестно време.

"50 б.п. може да са минимумът", каза Холцман пред телевизия Bloomberg в сряда. "Може ли да са 100 б.п.? Може, но в момента не виждам необходимостта да се движим толкова бързо. Смятам, че 75 б.п. би било добро предположение", допълни централният банкер.

По думите му лихвите все още не са достигнали неутралното равнище, което нито стимулира, нито ограничава растежа. Според анализатори това равнище е между 1-2%, според Холцман ниво от 2,5% спрямо сегашните 0,75% със сигурност е над неутралното.

Холцман, който е и ръководител на Австрийската централна банка, както и добре изявен ястреб* в редиците на ЕЦБ, предупреди, че фискалната подкрепа за домакинствата, която цели да им помогне да се справят с нарастващите разходи за енергия, не трябва да пречи на усилията за овладяване на инфлацията. Той апелира правителствата да фокусират подкрепата към най-уязвимите в обществото - коментари, наподобяващи изказването на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард по-рано тази седмица.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още