IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бини Смаги: ЕЦБ трябва да отложи или да намали планирания ръст на лихвите за март

Бившият централен банкер предупреди за риск от повторение на ситуацията от 2011 г., когато ЕЦБ повиши лихвите само за да отмени този ход заради сътресенията в еврозоната

15:10 | 15.03.23 г. 3
Лоренцо Бини Смаги. Снимка: Bloomberg L.P.
Лоренцо Бини Смаги. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва или да отложи, или да намали планираното за тази седмица увеличение на лихвените проценти, за да избегне политическа грешка, напомняща за 2011 г., заяви бившият член на Управителния съвет на регулатора Лоренцо Бини Смаги пред германския вестник Boersen-Zeitung.

Печатното издание публикува интервю с италианеца малко преди заседанието на ЕЦБ, на което анализатори и икономисти очакват служителите на регулатора да повишат отново лихвите с половин процентен пункт, след като Кристин Лагард, управител на централната банка, сигнализира, че подобен ход е „много вероятен“.

Коментарите на Лагард обаче бяха последвани от финансовия колапс на американския кредитор Silicon Valley Bank (SVB), който разтърси пазарите и подтикна инвеститорите да се откажат от залозите за ново затягане на паричната политика поради опасения за финансовата стабилност.

„Отлагането с един месец или увеличението на лихвите само с 25 базисни пункта не би било проблем, ако действията са добре обосновани“, заяви Бини Смаги, цитиран от Bloomberg. „Финансовата зараза се равнява на някаква форма на затягане на паричните условия. Придържането към увеличение от 50 пункта, сякаш нищо не се е случило, означава прилагане на по-твърда позиция, отколкото се смяташе преди“, добавя той пред Boersen-Zeitung.

Бившият централен банкер, който сега е председател на Societe Generale SA, направи паралел с времето преди 12 години, когато ЕЦБ повиши разходите по заемите само за да отмени този ход, когато сътресенията с държавния дълг обхванаха еврозоната.

„ЕЦБ трябва да избягва повторението на грешката от 2011 г., когато продължи да повишава лихвите, без да вземе предвид нарастващата зараза от преструктурирането на гръцкия дълг“, предупреди Бини Смаги, добавяйки: „Това задълбочи кризата и доведе до обръщане на курса на политиката след няколко месеца“.

Бини Смаги говори в момент на финансови сътресения в Европа, след като цената на акциите на банките се срина на фона на притесненията за стабилността на Credit Suisse Group AG. Книжата на швейцарската банка поевтиняха с 16%, след като нейният главен акционер, председателят на Саудитската национална банка Аммар ал-Худайри, изключи възможността да инвестира повече в компанията. Индексът Euro Stoxx Banks се понижи с 5,8%, достигайки най-ниското си ниво от началото на януари, а цената на книжата на BNP Paribas SA потъна с 8%.

Предвид сътресенията след фалита на SVB, икономистите на Deutsche Bank AG заявиха във вторник, че ЕЦБ вероятно ще се откаже от насоките си и ще повиши лихвите само с 25 базисни пункта.

Залозите на трейдърите в момента показват, че има 50% шанс за увеличение с половин процентен пункт в сравнение с почти 100% преди краха на SVB.

Ден по-рано източници, запознати с темата, заявиха пред Bloomberg, че макар да има вероятност за по-силна съпротива срещу повишаване на лихвения процент по депозитите с половин процентен пункт, няма причина да се смята, че на този етап мнозинството от УС на ЕЦБ ще е готово да промени тези планове.

Данните за инфлацията в еврозоната за февруари показаха, че основният ценови натиск е скочил до нов рекорд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
С момента сме в спирала и това се вижда от месечните статистики за CPI в еврозоната, а дори и в САЩ. Има ръст на заплати, а това подхранва инфлацията с леко закъснение в отчетите. Примерите от тази седмица за форкаста на CPI и реално измерения резултат за Февруари, показват именно това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Имаме висока инфлация + ниска безработица ,какво да отлага ?Пълен смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Проблема е че инфлацията не търпи отлагане ,фалитите са си фалити и те са огромен проблем но изтърваната инфлация е ГРАНДЕ ПРОБЛЕМ-Огромен такъв ,без аналог ,това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още