IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иняцио Виско разкритикува ястребите в ЕЦБ заради техните коментари за лихвите

Регулаторът се съгласи да решава курса на паричната политика „среща по среща“, без „предварителни насоки“, припомня управителя на централната банка на Италия

21:30 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Иняцио Виско, управител на централната банка на Италия. Снимка: Bloomberg L.P.
Иняцио Виско, управител на централната банка на Италия. Снимка: Bloomberg L.P.

Ястребите в Европейската централна банка (ЕЦБ) сигнализират в изявления за готовност за нови лихвени повишения, въпреки че служителите на регулатора се съгласиха да не предоставят подобни насоки, изтъква Иняцио Виско, управител на централната банка на Италия, цитиран от Bloomberg.

Неговите критики към някои служители на ЕЦБ подчертават нарастващото напрежение преди мартенското заседание на регулатора през следващата седмица, на което се очаква ново увеличение на лихвите.

„Несигурността е толкова голяма, че Управителният съвет на ЕЦБ се съгласи да решава нещата „среща по среща“, без „предварителни насоки“, изтъква Виско. „Затова не подкрепям изявленията на моите колеги за бъдещи и продължителни повишения на лихвените проценти“, добавя той.

Виско, един от служителите на ЕЦБ, изповядващ по-гълъбова философия, е поредният представител на УС на регулатора, който се изказва публично дни преди следващото заседание, отприщило множество дебати и залози относно продължаващото затягане на паричната политика и очакванията за увеличение на лихвите с 50 базисни пункта.

Управителят на Австрийската централна банка Роберт Холцман заяви по-рано, че лихвеното увеличение, което ще бъде гласувано следващия четвъртък, ще бъде първото от общо четири такива – кампания по затягане на политиката, която ще изведе лихвата по депозитите до ниво от 4,5%.

Белгийският колега на Холцман, Пиер Вунш, призна миналия петък, че пазарните очаквания за достигане на ниво от 4% може да се окажат верни.

„Не знаем достатъчно“ за перспективата пред инфлацията, посочи от своя страна Виско.

Разминаването в мненията на служителите на ЕЦБ се задълбочи след публикуването на данните от миналата седмица, които показаха, че базисната инфлация се ускорява до 5,6%, записвайки най-бързия си темп в историята на еврозоната. В понеделник Холцман спекулира с бъдещи повишения, докато главният икономист Филип Лейн призова за по-предпазлив подход при определянето на курса на политиката.

Очакванията за средносрочната инфлация в еврозоната сред потребителите стават по-умерени. Източник: ЕЦБ Очакванията за средносрочната инфлация в еврозоната сред потребителите стават по-умерени. Източник: ЕЦБ

Същия ден Nomura повиши прогнозата си относно действията на ЕЦБ, прогнозирайки, че лихвеният процент ще достигне ниво от 4,25%, което означава увеличения на лихвите с по 50 базисни пункта през март, май и юни, последвани от последно увеличение от четвърт процентен пункт през юли.

Виско изтъкна, че паричната политика трябва да остане базирана на данните, за да балансира в продължаващата глобална и геополитическа несигурност.

„Сериозната геополитическа ситуация затруднява прогнозирането на бъдещите макроикономически тенденции“, посочва той. „Следователно паричната политика ще трябва да продължи да бъде разумна и да се ръководи от наличните данни, за да върне инфлацията до ниво от 2% в средносрочен план, без да излага на риск финансовата стабилност и да минимизира ефектите върху крехкото възстановяване“, добавя Виско.

По думите му ЕЦБ ще бъде принудена да продължи да повишава лихвените проценти, ако „ръстът при заплатите и маржовете на печалбата не бъдат съгласувани с бързото връщане към ценовата стабилност“.

Той насърчи правителствата да работят ръка за ръка с ЕЦБ. Целта е „да се избегне пагубно покачване на цените и заплатите и вместо това да се увеличи развитието на икономиката“, подчерта Виско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още