IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лейн потвърди мнението на Кристин Лагард за още лихвени повишения

Настоящите данни за инфлацията показват, че ще са необходими още увеличения на лихвите и след март, изтъква главният икономист на ЕЦБ

16:30 | 06.03.23 г.
Филип Лейн, главен икономист на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg L.P.
Филип Лейн, главен икономист на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще трябва отново да повиши разходите по заемите след очакваното увеличение следващата седмица, въпреки че служителите на регулатора трябва да приспособят всяко действие към новите данни, изтъква главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн, цитиран от Bloomberg.

„Текущата информация за основния инфлационен натиск предполага, че ще бъде удачно лихвените проценти да се повишат още след срещата ни през март“, посочва той в реч в Дъблин. „Това, което ще направим през май, ще зависи до голяма степен от данните“, нищо не трябва да бъде на „автопилот“, добавя Лейн, който е бивш управител на централната банка на Ирландия.

По този начин главният икономист потвърди мнението на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард, която заяви миналата седмица, че ведомството ще бъде принудено да продължи да повишава лихвите и след мартенското заседание. Тя описа увеличението през март като необходимо и много вероятно, като каза, че служителите на ЕЦБ ще направят всичко възможно, за да охладят инфлацията до целта от 2%.

От своя страна Лейн подчертава, че „въздействието от кумулативното затягане на паричната политика“ трябва да се разглежда от ЕЦБ заседание по заседание.

„Точното калибриране след март трябва да отразява информацията, съдържаща се в предстоящите макроикономически прогнози, заедно с новите данни за инфлацията и въздействието на паричната политика върху икономиката“, изтъква Лейн.

Икономистите очакват на заседанието на 16 март ЕЦБ да повиши референтния си лихвен процент с половин процентен пункт. Служителите на регулатора вече увеличиха лихвата по депозитите с 300 базисни пункта до 2,5%, като пазарите залагат, че тя ще достигне връх от 4%.

Базовата инфлация в еврозоната достигна рекордно високо ниво. Източник: ЕЦБ/Bloomberg Базовата инфлация в еврозоната достигна рекордно високо ниво. Източник: ЕЦБ/Bloomberg

Лейн изброи редица индикатори, които ще повлияят върху вземането на решения по време на заседанията между март и май: данните за инфлацията през този и следващия месец; първоначалните изчисления на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие; индексите на настроенията и други показатели и др.

През януари Лейн изрази мнение, че ЕЦБ трябва да продължи да увеличава лихвите до нива, които ограничават растежа, като върхът им ще зависи от това как икономиката реагира на най-бързия цикъл на парично затягане в историята. От миналия юли насам ЕЦБ покачи лихвите с общо 2,5 процентни пункта в опит да озапти историческото ускоряване на инфлацията. В последните седмици обаче централните банкери предупреждават, че ще е необходимо да се направи още, за да се върне ръстът на цените – понастоящем малко под 10% - към целта от 2% до около 2025 г.

„Трябва още да увеличим лихвите. Миналата година можехме да кажем, че е ясно, че трябва лихвите да достигнат по-нормални равнища, и сега можем да кажем, че ние реално трябва да ги приведем до ограничаваща (растежа) територия“, обясни през януари Лейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още