IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ вероятно ще продължи да повишава лихвите и след март

Ръководителят на регулатора обяви готовност да реализира второ поредно увеличение на лихвите с 50 базисни пункта

12:30 | 02.03.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да бъде принудена да продължи да повишава лихвите и след планираната им корекция в посока нагоре през март в размер на половин процентен пункт, заяви управителят на регулатора Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

„На този етап е възможно да продължим по същия път“, посочва Лагард пред испанска телевизия в четвъртък, добавяйки, че засега e невъзможно да се каже с какъв темп ще нарастват лихвите по време на следващите заседания на ЕЦБ.

Тя описа увеличението през март като необходимо и много вероятно, като каза, че служителите на ЕЦБ ще направят всичко възможно, за да охладят инфлацията до целта от 2%.

Лагард обяви готовност да реализира второ поредно увеличение на лихвите с 50 базисни пункта, тъй като регулаторът продължава да се бори с ценовите ръстове на фона на по-силните от очакваното регионални икономически данни.

Инвеститорите залагат, че референтната лихва по депозитите ще нарасне до своеобразен връх от 4% спрямо сегашното ниво от 2,5 на сто.

По отношение на лихвения таван Лагард заяви, че той ще се „определи от данните“.

Инфлацията се ускорява в Испания и Франция. Източник: Bloomberg Инфлацията се ускорява в Испания и Франция. Източник: Bloomberg

Разходите по заемите ще трябва да останат на нива, които ограничават икономическата активност и няма да бъдат намалени, докато инфлацията не се върне към целeвото равнище на ЕЦБ от 2%, подчерта Лагард.

„Това, което е сигурно, е, че ще направим всичко необходимо, за да върнем инфлацията до 2%“, изтъкна още тя.

Ръководителят на ЕЦБ описа охлаждането в ръста на цените като „нестабилно“.

Икономиката на еврозоната ще се представи по-добре от първоначално очакваното, изтъкна Лагард, изключвайки рецесия през 2023 г.

Ден по-рано Йоахим Нагел, председател на Бундесбанк, заяви, че цените на потребителските стоки ще останат упорито високи. „Изглежда, че поне в следващите няколко месеца инфлацията ще остане на много високи нива, очаквам, че може би през второто полугодие инфлацията ще намалее в известна степен“, каза Нагел. „Но все пак тази година очакваме средна инфлация в Германия от около 6% до 7%“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 28 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Банките се готвят за най-големите съкращения от финансовата криза насамЕдни от най-известните банки започнаха да трият над 15 000 работни места през последните месеци. Ето и въпроса към най-върлите фенове на копторите - КОГА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
А бе къде е Тошко? Нещо се губи с поредната статийка. Бързо да я пуска, че Брокерастите и Банкрадците им падна рязко оборота и са започнали съкращения вече на цели отдели. Бързо да пише, че това е временно за да се успокоят малко паяците по веригата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 1 година
Чудесно ,българските банки все още лъжат колкото могат да набутат хората с кредити .Граждани не се лъжете ,банките един път Ви изпързаляха 2008 година с кредити за жилища в единия имотен балон ,сега историята се повтаря ,днес в интервюто на главния икономист на Уникредит Булбанк ,водещия го попита добре де като не се вдигат лихвите могат ли все още хората да договорят по ниски лихви и отговора беше...амии за съжаление прозореца вече се бил затворил,правете си изводите как продължават да лъжат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още