IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сентену: ЕЦБ трябва да се съобрази с прогнозите за по-ниските инфлационни нива

Данните за февруари са с няколко базисни пункта под прогнозата от декември, изтъква управителят на централната банка на Португалия

10:27 | 06.03.23 г.
Управителят на централната банка на Португалия Марио Сентено. Източник: Bloomberg L.P.
Управителят на централната банка на Португалия Марио Сентено. Източник: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да има предвид, че инфлацията в еврозоната не отговаря на собствените ѝ прогнози, когато определя темпа на повишаване на лихвените проценти, изтъква Марио Сентену, член на Управителния съвет на регулатора и управител на централната банка на Португалия.

„Данните за февруари, които току-що бяха публикувани, са с няколко базисни пункта под прогнозата от декември“, изтъква Сентену в интервю за La Stampa, цитирано от Bloomberg.

Представителите на ЕЦБ ще трябва да разгледат „много внимателно“ актуализираните прогнози за инфлацията през март, за които може да се очаква да бъдат по-ниски прогнозния хоризонт, добавя Сентену – един от членовете на УС на регулатора, който изразява по-умерени виждания за покачването на лихвите.

Коментарите му бяха предшествани от новите данни за базисната инфлация в еврозоната, която достигна нов рекорд, докато основният показател продължава да се забавя. Това затвърди очакванията за ново увеличение на лихвите с половин процентен пункт на заседанието на ЕЦБ на 16 март, което би отвело референтната лихва по депозитите до 3%, като общото повишение от юли миналата година досега ще възлиза на 350 базисни пункта.

Служителите на регулатора сигнализират, че ще поддържат същия темп на увеличение, вместо да го забавят, както първоначално сочеха залозите на много инвеститори. Сега пазарите прогнозират лихвите да достигнат връх от 4%.

Сентену подчерта, че ЕЦБ таргетира само базисната инфлация, макар да призна, че „има предстоящ натиск върху цените, който може да се каже по-силен“. Въпреки това управителят на централната банка в Португалия заяви, че ЕЦБ „не трябва да избързва със заключенията“.

„Бяхме изненадани от спада при инфлацията в сравнение с нашата прогноза през декември“, изтъква той, добавяйки: „Очакваме решението да отразява тази забавена инфлация“.

Неговият колега от Франция, Франсоа Вилроа дьо Гало, заяви в края на февруари, че ЕЦБ по никакъв начин не се е ангажирала да повишава лихвите на всяко заседание до септември. Лихвата по депозитите вече е на ниво, което ограничава икономиката на еврозоната, подчерта управителят на Френската централна банка пред вестник Les Echos.

Малко след това гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард даде да се разбере, че регулаторът не се отказва от досегашния си курс, като може да бъде принуден да продължи да увеличава лихвите и след планираната им корекция в посока нагоре през март. „На този етап е възможно да продължим по същия път“, посочи Лагард пред испанска телевизия в четвъртък, добавяйки, че засега e невъзможно да се каже с какъв темп ще нарастват лихвите по време на следващите заседания на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още