IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят пазарни сътресения във връзка с тавана по американския дълг

И за двете партии е изгодно да изглежда, че са готови да приемат дефолт

20:15 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Готови ли са редовите инвеститори за катастрофа? Тъй като часовникът тиктака в посока дефолт по държавния дълг на САЩ, описван от министъра на финансите Джанет Йелън като „немислим“ ход с „ужасни последици“, може да сме на път да разберем, пише пазарната редакторка на Financial Times Кейти Мартин.

За мениджърите на специализираните хедж фондове, които правят пари само в случай на бедствия като финансови кризи и пандемии, подготовката за най-лошото е доста лесна: просто продължавайте да избирате евтини опции и други инструменти, които осигуряват защита срещу внезапни спадове на цените. След това, когато настъпи кошмарният сценарий, пребройте милиардите си и сложете най-добрия си костюм, за да отидете в Bloomberg TV и кажете, че не изпитвате удоволствие от болката на другите.

По-типичните фонд мениджъри, които не могат да си позволят да правят пари само веднъж на десетилетие, имат по-сложна задача.

На пръв поглед те са готови за малкия шанс пазарът, който е в основата на всеки актив на земята, да даде откат. Цените на суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) в САЩ - деривати, които осигуряват застраховка срещу неплащане на дълг - се повишиха значително, макар и при малки обеми на фона на огромния размер на пазара. Това означава, че някои инвеститори, най-вероятно хедж фондове и особено тези, които процъфтяват при бедствие, са направили евтини залози с висока печалба за срив на пазара. Но дори този пазар не изглежда панически.

Междувременно един поглед към американския фондов пазар не предполага, че нещо не е наред. Референтният индекс S&P 500 се движи странично от края на март. Можете да твърдите, че трябва да е по-висок, като се има предвид продължаващото забавяне на инфлацията, така че може би споровете около тавана на дълга го задържат. Може би.

И все пак, това не е пазар, който изглежда да е на само около три седмици от фалит по държавния дълг. Това обаче е сериозна възможност. Освен ако Конгресът не повиши или по някакъв начин предефинира рязко лимита на дълга на САЩ, федералното правителство ще се окаже неспособно да извърши набор от плащания, включително към притежателите на дълга, потенциално още в началото на юни.

Трудно е да се надценява колко голям проблем би било това за пазарите. Ако се стигне до дефолт по американските ДЦК, тогава акциите, корпоративните облигации и всичко между тях ще се разлюлее по начини, които са трудни за предвиждане. Отчаяният стремеж към кеш през март 2020 г. и кризата с британските ДЦК през 2022 г. са само две напомняния за това как внезапните пазарни сътресения могат бързо да станат неприятни.

Относителното спокойствие сега произтича от няколко източника. Единият е, че анализаторите и инвеститорите като цяло вярват, че разумът ще надделее. Конгресът ще достигне до сделка или ще измисли някакъв трик, за да предотврати шоу на ужасите, точно както стана последния път, когато този проблем наистина бе наболял (през 2011 г.) и както се е случвало 78 пъти от 1960 г. насам. Мениджърите на фондове се чувстват така, сякаш са гледали този филм преди и той винаги завършва добре.

Този път обаче е опасно да се допусне, че политиците ще намерят компромис. Както посочва политическата анализаторка Тина Фордъм, спокойното, разумно решаване на проблеми не е непременно ценен актив за членовете на Конгреса в наши дни. Тя смята, че има приблизително 20 процента шанс за неизпълнение по дълга на САЩ през следващите седмици. „Събития с 20 процента вероятност се случват постоянно“, каза тя по CNBC миналата седмица.

Другата причина, поради която ситуацията все още не вреди сериозно на акциите, е, че точно както не е възможно да сте малко бременни, „е трудно е да се калкулира в цените малко дефолт“, казват анализаторите на Rabobank Ричард Макгуайър и Лин Греъм-Тейлър. „Следователно CDS и съкровищните бонове отразяват повишеното търсене на хеджиране, докато акциите… изглеждат донякъде изолирани, докато се играе играта на ръба.“

Анализаторите на Rabobank мислят като масовите инвеститори по този въпрос: „Нашият основен сценарий е, че неизпълнението ще бъде избегнато.“ Въпреки това те посочват другата голяма опасност, която е, че за замесените политици самият хаос е важна част от процеса.

„В интерес на двете страни е да изглеждат готови да приемат дефолт възможно най-дълго, тъй като това увеличава максимално вероятността за извличане на отстъпки, ако другата страна мигне първа“, коментират те. „Това поражда ясен риск, че очевидната по-широка оптимистичност на пазара на този фронт ще бъде тествана през следващите седмици.“

Това е мнение, споделено от Сушил Уадхуани, главен инвестиционен директор в PGIM Wadhwani. В бележка миналата седмица той посочи, че „във все по-поляризирана среда политиците ще трябва да видят значителна пазарна турбуленция, за да постигнат споразумение“.

Инвеститорите се предполага, че вярват, че в случай на някакъв вид спад на пазарите, акциите бързо ще се възстановят. Както Уадхуани изтъкна, това е безполезно. „Има опасения, че пазарът е успокоен и че на инвеститорите им предстои внезапен шок“, казва той. „Инвеститорите не биха искали да видят неочаквано фискално затягане в момент, когато рисковете от рецесия в САЩ вече нарастват и възможността за твърдо икономическо приземяване се увеличава.“

Ако я карате, като смятате, че всичко ще се нареди добре, вие вероятно сте в лагера на Доналд Тръмп, който смята, че „може да е наистина лошо, може да е нищо, може би е лоша седмица или лошо ден, кой знае?" Това може да помогне за фокусиране на ума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още