IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драмата около тавана на американския дълг отразява ужасното състояние на политиката в САЩ

Републиканците откриват фискалната предпазливост само когато са в опозиция, докато за демократите тя изобщо не съществува

09:14 | 14.05.23 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Никоя държава не трябва да прави от фискалните въпроси голяма драма. Гърция през 2015 г. и Обединеното кралство миналата година са предупредителни истории за това какво може да се обърка, когато политиката и публичните финанси се сблъскат. Но САЩ не смятат, че трябва да извличат поуки от други страни. Вместо това се насочват към собствен политически сблъсък за тавана на дълга си от 31,4 трилиона долара, може би още през юни. От всеки се иска да избере своите герои и злодеи в предстоящата битка, като залозите са високи, пише икономическият редактор на Financial Times Крис Джайлс.

Но за тези с по-технократски наклонности, които могат да се абстрахират от предстоящата политика около тавана на дълга, здравето на публичните финанси в САЩ е също толкова тревожно.

Федералният бюджет на САЩ губи пари. Надпартийната Бюджетна служба към Конгреса (CBO) изчислява, че през първите седем месеца на фискалната 2023 г. (която се простира от октомври до септември – бел. прев.) основните държавни приходи са намалели с 10 процента, а разходите са нараснали с 12 процента. Това оставя бюджетния дефицит повече от три пъти по-голям, отколкото през същите месеци на фискалната 2022 година.

Слабите постъпления отразяват по-ниските реализирани капиталови печалби от очакваното от CBO в края на 2022 г., обръщането на програмата за количествено облекчаване на Федералния резерв и възможността вървящото икономическо възстановяване да не е толкова стабилно, колкото показват първоначалните статистики. Разходите са нараснали рязко в почти всички големи области на федералния бюджет.

Ако моделът от първите седем месеца продължи, това ще разшири една лоша тенденция в бюджета на САЩ. CBO очаква дефицитът да расте през следващите години, като в същото време той надценява истинското състояние на публичните финанси.

Всяко търсене на облекчение в по-малко променливите дългосрочни фискални данни на САЩ също ще се провали. Последните прогнози на CBO показват, че нивото на федералния дълг, държан от обществеността като дял от националния доход, ще бъде 98 процента през 2023 г., само 7,6 процента под своя военен пик през 1946 г. и на път да го надхвърли през 2028 г. За сравнение, публичният дълг на Обединеното кралство, който също е на десетилетен връх спрямо брутния вътрешен продукт, все още е под половината от нивото, което беше в края на Втората световна война.

Бързото нарастване на държавния дълг на САЩ отразява ужасното състояние на политиката на САЩ. Републиканците откриват фискалната предпазливост само когато са в опозиция, преди да намалят данъците, когато дойдат на власт. Знаейки това, демократите се отказаха от фискалната предпазливост и вместо това насърчават огромни и често неограничени разходни програми като Закона за намаляване на инфлацията (IRA).

Резултатът е, че САЩ подкопават позицията си във всяка дългосрочна международна класация за сила на публичните финанси. Ако направим сравнение със страните от еврозоната, които се нуждаеха от подкрепа през 2010 г., Португалия, Ирландия и Испания вече имат по-ниски нива на брутен дълг към БВП от САЩ, като прогнозите на МВФ показват, че дълговото бреме на САЩ ще надхвърли това на Италия до 2028 г., а на Гърция - до края на десетилетието.

Разбира се, в свят на ниски лихвени проценти, страните могат да живеят щастливо с малко по-високи нива на дълг и не трябва да изплащат своите заеми. Анализите на Оливие Бланшар в МВФ и института Питърсън ни научиха на това. Но комфортно по-високият дълг не означава заемане почти без ограничение. Самият Бланшар се тревожи, че „траекторията на дълга в САЩ не е устойчива при настоящата политика“.

Поляризираната политика може да направи така, че САЩ да не могат да платят всичките си сметки през следващите седмици. Това повтарящо се театрално представление около лимита на дълга започва да поглъща финансовите пазари. Но е вероятно проблемът да бъде решен след някои потенциално рискови моменти.

Истинската трагедия на публичните финанси на САЩ са техните хронични слабости. Това няма да доведе до внезапна криза, но и не показва признаци на разрешаване. В крайна сметка ситуацията с публичните финанси е много увреждаща. Те ще се влошат със застаряването на населението на САЩ, ще подкопаят долара като световна резервна валута и ще отслабят способността на Америка да разгръща икономическа мощ в глобален мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 11 месеца
Га ядуа кифтета ни риваа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 6
sssaaa
преди 11 месеца
Това е Демократичен Дълг, който ако питаш Зелката трябва Русия да плати вместо репарациите в Украйна , заради които САЩ трупат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
cyclop
преди 11 месеца
Калкулатора ми е стар и няма толкова нулички, ама това възможно ли е да са тридесет и един милиона милиона? Много милиони бре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
cyclop
преди 11 месеца
Би било чудесно ако може да разделите числото на размера на населението, за да се получат сумите на човек - 31,4 трилиона долара е голямо число и ме обърква, както вече благосклонно обърнахте внимание вчера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 34
zelka007
преди 11 месеца
а пък в новият пакет помощ за Украйна от УСАто има включени още Bradley-та , и то най-новият им топ модел , дето все още не е постъпил на въоръжение при тях навсякъде ... специално оборудван с противотанкови ракети с далекобойност почти 4км ... рассийските безаналогови Т72 на колко можеха да стрелят с точност , само за протоколът питам . за Т62 и Т55 нема да задавам въпрос ... засега украинците успешно ползват Bradly-тата , които всички се съмняват че са само 113 броя доставени , ами май повечко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още