IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г-7 ще проведат първата си среща за проблемите с изкуствения интелект

Представители на Групата на седемте ще обсъдят най-важните въпроси, свързани с нашумялата технология

14:29 | 26.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представители на страните от Групата на седемте (Г-7) ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят проблемите, свързани с инструментите с генеративен изкуствен интелект като ChatGPT, обявиха властите в Япония, цитирани от Ройтерс.

Миналата седмица лидерите на Г-7, в която попадат Съединените щати, Европейският съюз и Япония, се съгласиха да създадат междуправителствен форум, наречен „Hiroshima AI process”, за да обсъдят въпросите около бързо развиващите се инструменти си изкуствен интелект.

На 30 май представителите на Г-7 ще проведат първата си среща на работно ниво по темите за изкуствения интелект и ще поговорят по въпроси като защита на интелектуалната собственост, дезинформацията и как може да се управлява технологията, съобщи министърът на комуникациите на Япония Такеаки Мицумото.

Срещата ще се проведе в момент, в който технологичните регулатори по света все повече говорят за влиянието на популярните услуги с изкуствен интелект като ChatGPT на подкрепената от Microsoft OpenAI.

Същевременно Европейският съюз се доближава до момента, в който ще въведе първата в света мащабна регулация на изкуствения интелект, което кара други правителства да мислят какви правила биха могли да бъдат наложени за инструментите, ползващи тази технология.

Япония, като тазгодишен председател на Г-7, „ще води дискусията на Г-7 за отговорното ползване на технологията за генеративен изкуствен интелект“, коментира Мацумото, допълвайки, че форумът се надява да излезе с предложения до края на годината.

На срещата на Г-7 миналата седмица лидерите също така призоваха за разработване и внедряване на международни технически стандарти за поддържане на изкуствения интелект „надежден“ и „в съответствие с нашите споделени демократични ценности“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 9 месеца
Смятай, тия се уплащиха да не ги заменят с AI... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още