IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI може да се оттегли от Европа

Компанията се опасява от свръхрегулация на изкуствения интелект

11:27 | 25.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман заяви, ще създателят на ChatGPT може да обмисли възможността да напусне Европа, ако не може да изпълни предстоящите регулации за изкуствения интелект, които Европейският съюз подготвя, предава Ройтерс.

ЕС работи по потенциално първите правила в света, които да регулират изкуствения интелект. Като част от изготвянето на законопроекта, компаниите, които интегрират инструменти за генеративен изкуствен интелект, като ChatGPT, ще трябва да разкриват всеки материал, защитен с авторско право, използван за разработка на техните системи.

Преди да обмисли оттеглянето си от Стария континент, OpenAI ще се опита да се съобрази с регулацията в Европа, когато тя стане готова, посочи Олтман на събитие в Лондон.

"Настоящият проект на Закона за изкуствения интелект в ЕС ще бъде свръхрегулиращ, но чухме, че ще бъде оттеглен", коментира той пред Ройтерс. "Все още се водят преговори по него".

По-рано този месец в Европейския парламент постигнаха съгласие за това какво да залегне в законопроекта. Сега предстоят дебати между представители на ЕП, Европейския съвет и Европейската комисия, за да се уточнят финалните подробности.

"Има толкова неща, които могат да направят, като да променят дефиницията за общите цели на системите за изкуствен интелект", коментира Олтман. "Могат да се свършат много неща". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още