IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сатя Надела: Противно на казаното от Мъск, Microsoft не контролира OpenAI

Двамата технологични лидери влязоха в спор относно това кой управлява един от най-популярните стартъпи в света

14:32 | 17.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Microsoft не контролира OpenAI, заяви главният изпълнителен директор на технологичния гигант Сатя Надела в интервю, в което оспори обвиненията на Илон Мъск, пише Bloomberg.

Мъск твърди, че Microsoft, по силата на инвестицията си от няколко милиарда долара в разработчика на ChatGPT OpenAI, реално контролира стартъпа. Надела отхвърли това твърдение и отиде по-далеч, заявявайки, че малките играчи имат голям шанс да се конкурират с големи фирми като неговата и Google на Alphabet.

Главният изпълнителен директор на Microsoft твърди, че бордът на OpenAI управлява компанията, което противоречи на казаното от Мъск, който се оттегли от стартъпа преди години и се застъпи за забавянето на развитието на изкуствения интелект поради потенциални етични опасения.

„OpenAI са основава на мисията си да бъде контролирана от борд с нестопанска цел“, коментира Надела. „Ние имаме неконтролиращо участие в него, имаме страхотно търговско партньорство с компанията“.

Способността на по-малките компании да направят пробив в изкуствения интелект ще „зависи от съответствието на продукта спрямо търсеното от пазара“ и не е гарантирано, че Microsoft и Google ще бъдат „единствените двама играча тук“, коментира Надела.

Той посочва търсенето като пример за това как изкуственият интекет предизвика нова конкуренция в една област, доминирана от търсачката на Google.

„Кой би си помислил? А ако миналата година някой ви беше казал: „Знаете ли какво, ще има истинска надпревара при търсачките и хората всъщност може наистина да си мечтаят да има алтернатива на Google”, коментира Надела, визирайки Bing и ChatGPT като развиващи се конкуренти.

„Има много други играчи, които навлязоха на пазара на търсене. За мен това е нещо, което трябва да се отбележи“, споделя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още