IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ChatGPT написа встъпителна реч на американски сенатор

С това демократът Сам Алтман изтъкна рисковете от по-бързото развитие на технологията спрямо регулациите

22:38 | 16.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Американският сенатор Ричард Блументал. Снимка: Bloomberg L.P.
Американският сенатор Ричард Блументал. Снимка: Bloomberg L.P.

Американският сенатор Ричард Блументал откри изслушване относно изкуствения интелект (ИИ) със запис на гласа си, описващ рисковете от тази развиваща се технология.

„Твърде често виждаме какво се случва, когато технологиите изпреварват регулирането“, посочва Блументал във аудиозаписа, добавяйки: „Необуздана експлоатация на лични данни, разпространение на дезинформация и задълбочаване на обществените неравенства“.

Но всъщност това не е неговият глас. Текстът също не е негов.

Предизвиквайки смях в залата, демократът от Кънектикът заяви, че речта е написана от чатбота ChatGPT на компанията OpenAI, а аудиото представлява гласово приложения, обучено чрез предишни негови речи.

Всички погледи в залата се насочиха към Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, който седеше на мястото за свидетели, готов да даде показания, заедно с ръководителя на отдела за поверителност на данните в IBM Кристина Монтгомъри.

Блументал каза, че е удивително като изкуственият интелект може да произведе такъв реалистичен аудиозапис, докато той всъщност чете останалата част от своето встъпително изказване. Но демократът допълни, че потенциалните приложения са потенциално ужасяващи.

„Ами ако го бях попитал и ако той беше предоставил одобрение Украйна да се предаде?“ пита Блументал, добавяйки: „Перспективата е плашеща.“

Блументал ръководи съдебната подкомисия на Сената по неприкосновеността на личния живот, технологиите и правото, която беше домакин на изслушването във вторник относно технологиите за ИИ.

По време на изсулващото Алтман и Монтгомъри призоваха сенаторите да регулират изкуствения интелект, който поражда етични, правни и национални опасения за сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 10 месеца
Инвестор, предлагам ви да използвате ChatGPT вместо Аспарух Илиев..Със сигурност няма да пише такива глупости .Поне няма да смесва сенаторът Блументал със Сам Олтман...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още