IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на разработчика на ChatGPT се удвоява до 540 млн. долара 

Обединеното кралство започва преглед на моделите с изкуствен интелект, тъй като бързият растеж поражда опасения за безопасността

09:52 | 05.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/WU HAO
Снимка: EPA/WU HAO

Загубата на OpenAI, стартъпа, който разработи чатбота с генеративен изкуствен интелект ChatGPT, се е удвоила до около 540 млн. долара през миналата година, тъй като компанията е разработвала ChatGPT и е наела ключови служители от Google, предава The Information. 

Неотчетените досега официални данни отразяват големите разходи за обучение на моделите за машинно обучение в периода преди младата компания да започне да продава достъп до чатбота.

Дори и приходите да са се увеличили и да са достигнали годишен темп от стотици милиони долари само няколко седмици след като OpenAI пусна платена версия на чатбота през февруари, тези разходи вероятно ще продължат да растат, тъй като все повече клиенти използват технологията за изкуствен интелект и компанията обучава бъдещи версии на софтуера. 

В отражение на това изтичане на капитали главният изпълнителен директор Сам Алтман е изразил мнение, че OpenAI може да се опита да набере до 100 млрд. долара през следващите години, за да постигне целта си да разработи изкуствен общ интелект, който да е достатъчно напреднал, за да подобри собствените си възможности, казват негови сътрудници.

Междувременно в четвъртък британският регулатор по конкуренцията заяви, че ще започне да проучва въздействието на изкуствения интелект върху потребителите, предприятията и икономиката и дали е необходим нов контрол върху технологии като ChatGPT на OpenAI.

Въпреки че изследвания в областта на изкуствения интелект се провеждат от години, внезапната популярност на генеративни приложения за изкуствен интелект като ChatGPT и Midjourney показа, че става дума за технология, която може да промени начина на функциониране на бизнеса и обществото.

Сега правителствата по света се опитват да намерят баланс, чрез който да оценят и ограничат някои от потенциалните отрицателни последици от изкуствения интелект (ИИ), без да потискат иновациите.

През март Великобритания реши да разпредели регулаторната отговорност за ИИ между органите, които контролират правата на човека, здравето и безопасността и конкуренцията, вместо да създаде нов орган, посветен на технологията.

Органът за защита на конкуренцията и пазарите (CMA), който влезе в заглавията на вестниците миналата седмица, когато блокира поглъщането на Activision Blizzard от Microsoft на стойност 69 млрд. долара, заяви, че ще започне преглед, като се опита да разбере как се развиват моделите, които използват големи количества немаркирани данни.

Сара Кардел, главен изпълнителен директор на CMA, заяви, че ИИ е навлязъл в общественото съзнание и се развива с голяма скорост.

„Изключително важно е потенциалните ползи от тази трансформираща технология да бъдат лесно достъпни за предприятията и потребителите в Обединеното кралство, като същевременно хората останат защитени от проблеми като невярна или подвеждаща информация", каза тя.

Прегледът във Великобритания повтаря разследванията, които се провеждат по целия свят - от Пекин до Брюксел и Вашингтон.

Юристът Алекс Хафнер от адвокатската кантора Fladgate заяви пред Ройтерс, че CMA ще разследва в рамките на общите си правомощия и в този смисъл вероятно ще се стреми да разбере по-добре ИИ, а не да предприема принудителни действия срещу отделни компании.

„Въпреки това, разглеждано на фона на все по-големите правомощия на CMA да разследва и да търси отговорност от големите технологични компании, това съобщение само затвърждава идеята, че CMA е решена да използва тези правомощия възможно най-широко", каза той.

Съединените щати разглеждат възможни правила за регулиране на технологията, а министрите на цифровите технологии от водещите икономики от Г-7 се споразумяха миналия месец да приемат „основано на риска" регулиране на ИИ, което също така ще запази отворена средата за разработването на такива технологии.

През миналия месец Италия, член на Г-7, изключи ChatGPT от мрежата, за да разследва евентуално нарушение на правилата за личните данни. Макар че по-късно Италия отмени забраната, този ход вдъхнови други европейски регулатори за защита на личните данни да започнат разследвания.

Адвокат Верити Егертон-Дойл от Linklaters заяви, че прегледът ще даде възможност на британския регулатор по конкуренцията да се включи в дебата.

„Законът за цифровите пазари на ЕС, който влезе в сила тази седмица, не обхваща генеративния изкуствен интелект и CMA несъмнено вижда в това възможност да поведе глобалния дебат по тези въпроси - заедно с американската FTC, която вече разглежда тази област", каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Naemate1
преди 11 месеца
Много надценено програмче. Само плашат хората, че ще им вземе работата. ИИ може да вземе само работата на тези които не правят нищо ... Не че няма тонове безделници из офисите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още