IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски регулатор блокира сделката на Microsoft и Activision Blizzard

Предстоят решенията на регулаторите в ЕС и САЩ

16:37 | 26.04.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Придобиването на Activision Blizzard от Microsoft за 69 млрд. долара беше блокирано от британския антимонополен регулатор, което нанася потенциално фатален удар върху най-голямата сделка в историята на гейминг индустрията, пише Bloomberg.

Службата по конкуренция и пазари (CMA) заяви, че опасенията ѝ не могат да бъдат решени с мерки като продажбата на хитовата играта „Call of Duty” или други решения като обещания да се позволи на конкурентите да предлагат играта в техните платформи, гласи изявление от днес. Microsoft обяви, че ще обжалва решението.

Натискът върху Microsoft нарастваше, докато компанията лобираше на вътрешния си пазар и в Европа, за да убеди регулаторите да дадат зелена светлина за сделката – едно от 30-те най-големи придобивания на всички времена. Ключово е, че заключението на CMA излиза преди решенията на Европейския съюз и Федералната търговска комисия на САЩ, за които са предвидени изслушвания през лятото, след като официално подадоха иск за вето на трансакцията.  

Цената на акциите на Activision се понижи с повече от 10% преди началото на борсовия ден в Ню Йорк. Microsoft, която отчете по-добри от очакваното резултати за последното тримесечие, записа 7,4% ръст на борсата. Ако сделката евентуално бъде блокирана, Microsoft може да бъде принудена да плати такса за разваляне на споразумението в размер на 3 млрд. долара.

„Microsoft вече се радва на влиятелна позиция и преднина пред други конкуренти на пазара на облачния гейминг, а тази сделка ще засили това предимство, давайки ѝ възможността да влияе негативно на нови и иновативни конкуренти“, коментира Мартин Коулман, председател на независимата група от експерти, стояща зад разследването.

CMA посочва, че сливането може да доведе до по-високи цени, по-малко възможности за избор и по-малко иновации за британските геймъри. По-рано този месец обаче регулаторът стесни първоначалния обхват на разследването, за да се фокусира върху гейминга в облака, а не върху конзолите, след като взе предвид нова информация по казуса.

„Оставаме напълно ангажирани с това придобиване и ще обжалваме“, коментира председателят и президент на Microsoft Брад Смит. „Решението на CMA отхвърля прагматичния път за адресиране на опасения за конкуренцията и пречи на технологичните иновации и на инвестициите във Великобритания“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: nikiangel... на MS$ не им трябват игрите от тази сделка ... :))) ... приходите им са смешни спрямо техните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: nikiangel От WOW са спечелили 10 пъти повече от колкото от call of duty ... ето това е дойната им крава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
nikiangel
преди 1 година
Call of duty е дойна крава която съвсем скоро ще пресъхне, и ако Microsoft неграмотната мениджърска *** има 2 грама мозък, ще се оттегли от стелката. Но какво пък ги грее тях, те ще си вземат бонусите, да не би да са техни парите с които ще се плати :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още