IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft: Изкуственият интелект ще нанесе истински щети

Едва когато това се случи, властите могат да пристъпят към регулация, твърди главният икономист на технологичния гигант

19:12 | 03.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изкуственият интелект ще бъде опасен в ръцете на безскрупулни хора, твърди главният икономист на Microsoft Майкъл Шварц, цитиран от Bloomberg.

„Уверен съм, че изкуственият интелект ще бъде използван от злонамерени играчи, и да, това ще причини реални щети“, посочи Шварц по време на участието си на Световния икономически форум в Женева днес.

Изкуственият интелект (ИИ) трябва „ясно“ да бъде регулиран, твърди дой, но властите трябва да бъдат предпазливи и да изчакат, докато технологията причини „истинска вреда“.

Инструментите с ИИ са подложени на засилен контрол, тъй като тяхното използване преживя бум през последните месеци след дебюта на ChatGPT. Политиците се опитват да окажат натиск върху компаниите да прилагат защитни мерки, свързани с нововъзникващите технологии.

„След като видим истинска вреда, трябва да се запитаме простичкия въпрос: „Можем ли да регулираме това по начин, по който добрите неща, които ще бъдат предотвратени от този регламент, са по-маловажни?“, коментира Шварц. „Принципите трябва да бъдат такива, че ползите от регулиратено трябва да са по-големи от цената за нашето общество“, посочи още той.

В четвъртък американският вицепрезидент Камала Харис ще се срещне с главните изпълнителни директори на Microsoft, Alphabet и OpenAI, за да обсъдят начини за намаляване на риска от вреда от технологиите с изкуствен интелект.

Microsoft работи по създаването на ограничения, за да помогне за смекчаване на потенциалната опасност от инструментите с ИИ, твърди Шварц. Ккомпанията вече използва ChatGPT на OpenAI в своята търсачка Bing, а Google пусна конкурентния си чатбот Bard през март.

Шварц предупреждава, че политиците трябва да внимават да не регулират директно масивите от данни, които обучават изкуствения интелект. „Това би било наистина катастрофално“, смята той. „Ако Конгресът трябва да вземе тези решения за масивите за обучения, ни пожелавам успех“, посочи той.

Въпреки рисковете ИИ може да помогне хората да станат по-продуктивни, допълни той: „Ние, като човечество, трябва да сме по-добре, защото можем да произвеждаме повече неща с по-малко работа“.

ИИ ще революционизира начина, по който работят повечето фирми, каза още Шварц и допълни, че това все пак ще отнеме време.

„Обичам да казвам, че изкуственият интелект не променя нищо в краткосрочен план и променя всичко в дългосрочен“, посочи Шварц. „Това е вярно за всяка една технология, появила се досега“, каза още.

Очаква се изкуственият интелект да бъде основен двигател на сътресенията на световния пазар на труда и да изиграе роля в промените на близо една четвърт от работните места, сочи доклад на WEF, публикуван тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
то така се говореше и за блок-чейна и за облака... всяка мода за 2-3 години! :) Ако е полезно, ще се наложи! Хубаво е и всяка статия за ИИ да започва с определени какво автора разбира под ИИ, че и по тая тема се изписа тонове литература за различни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
ИИ ще революционизира начина, по който работят повечето фирми ... хихи ... всичките големи се революционизирахте с отделите за съпорт , и то така се революционизирахте , че сте равни на "ало , топлофикация ли е ?! не , (съответната голяма фирма) ... ами и на вас да ви (цензура) ... !!" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още