IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на ChatGPT пледира за държавна регулация

Създадохме мощни, безразсъдни и трудни за контролиране машини, казва американски професор 

08:48 | 17.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Главният изпълнителен директор на създателя на ChatGPT OpenAI призова Конгреса да създаде стандарти за лицензиране и безопасност за усъвършенстваните системи с изкуствен интелект, а законодателите дават началото на надпартиен процес на регулиране на мощните нови инструменти, достъпни за потребителите.

„Разбираме, че хората са обезпокоени от това как това може да промени начина ни на живот. Ние също сме", заяви Сам Алтман за технологията на изкуствения интелект по време на изслушване в подкомисия на Сената във вторник, което беше първата му поява пред Конгреса. „Ако тази технология се обърка, тя може да се обърка доста“, каза още той, цитиран от The Wall Street Journal. 

Алтман призова за нова агенция, която да лицензира всяко усилие над определен мащаб на възможностите и „да може да отнема този лиценз и да гарантира спазването на стандартите за безопасност".

Междувременно той заяви, че OpenAI предварително тества и постоянно актуализира инструментите си, за да гарантира безопасността, като твърди, че предоставянето им на обществото всъщност помага на компанията да идентифицира и намали рисковете.

Изслушването във вторник показа широкообхватните опасения, предизвикани от бързото приемане от потребителите на системи с изкуствен интелект като ChatGPT - чатбот, насочен към потребителите, който за два месеца достигна приблизително 100 милиона потребители.

Сред засегнатите теми бяха как технологията може да повлияе на изборите, кражбата на интелектуална собственост, отразяването на новините, военните операции и дори инициативите за многообразие и приобщаване. 

„Важно е да се разбере, че GPT-4 е инструмент, а не създание", каза Алтман, имайки предвид най-новата версия на системата, която управлява ChatGPT. „И това е инструмент, върху който хората имат голям контрол“.  Сам Алтман, главният изпълнителен директор на OpenAI. Снимка: Eric Lee/Bloomberg Сам Алтман, главният изпълнителен директор на OpenAI. Снимка: Eric Lee/Bloomberg

По отношение на пазара на труда, например, технологията „според мен ще автоматизира изцяло някои работни места. И ще създаде нови, които според нас ще бъдат много по-добри“.

Законодателите определиха изслушването във вторник като първа стъпка в разбирането на новите системи за изкуствен интелект, което отразява липсата на консенсус относно реакцията на Конгреса, въпреки че членовете и на двете партии виждат необходимост от федерално регулиране.

„Ще намерим ли баланса между технологичните иновации и нашата етична и морална отговорност?", попита сенатор Джош Хоули, водещият републиканец в панела на Сенатската комисия по правосъдие, който организира изслушването във вторник. 

Председателят на комисията сенатор Дик Дърбин беше един от няколкото сенатори, които сравниха възхода на изкуствения интелект с ранните дни на индустрията на социалните медии, която се разви с малко регулации от страна на Конгреса.

„Когато ставаше въпрос за онлайн платформите, правителството беше склонно да се отдръпне от пътя", каза той. „Не съм сигурен, че съм доволен от резултата, като гледам онлайн платформите и вредите, които те са създали... Не искам да правя тази грешка отново“. 

ChatGPT и други подобни инструменти могат незабавно да създават подобни на човешките резултати от текст, компютърен код, видеоклипове, музика и снимки въз основа на писмени подкани. Успехът му от днес за утре предизвика надпревара в бранша, като Microsoft, инвеститор в OpenAI, даде възможност на ChatGPT да се използва в операционната система Windows, а Google добави свои собствени т.нар. генеративни системи за изкуствен интелект, включително една, наречена Bard, към своите приложения.

Сесията с Алтман е последната засега от поредица дискусии във Вашингтон. В понеделник той се срещна на живо с около 60 депутати от двете партии в Камарата на представителите. По-рано този месец той присъства на среща в Белия дом с главните изпълнителни директори на Google и Microsoft и вицепрезидента Камала Харис, която каза на компаниите, че имат отговорността да гарантират, че продуктите им са безопасни.  

По време на изслушването във вторник няколко законодатели са изразили загриженост относно изборите, притеснявайки се как системите за изкуствен интелект могат да бъдат използвани за разпространяване на невярна информация или за манипулиране на избирателите по друг начин.

Председателят на подкомисията сенатор Ричард Блументал започна изслушването, като пусна фалшив запис, генериран от изкуствен интелект, на който гласът му чете встъпително изявление, написано от ChatGPT. Той се възхити от реализма на този инструмент, но също така се запита какво друго може да създаде той. Сенатор Ричард Блументал, демократ от Кънектикът и председател на подкомисията на Сената по правосъдие за неприкосновеност на личния живот, технологии и право. Снимка: Eric Lee/Bloomberg Сенатор Ричард Блументал, демократ от Кънектикът и председател на подкомисията на Сената по правосъдие за неприкосновеност на личния живот, технологии и право. Снимка: Eric Lee/Bloomberg

„Какво щеше да стане, ако беше предоставил одобрение на капитулацията на Украйна или на начина на ръководене на Владимир Путин?", каза той, визирайки руския президент. „Перспективата е повече от малко плашеща“. 

Друг участник в срещата, почетният професор от Нюйоркския университет Гари Маркъс, предупреди законодателите, че изкуственият интелект улеснява експлозията на измислена информация, която затруднява хората да отделят фактите от измислиците, посочвайки например защитниците, които поставят под съмнение доказателства по време на наказателни процеси. 

Създадохме машини, които са като бик в магазин за порцелан - мощни, безразсъдни и трудни за контролиране.
Гари Маркъс
професор в Нюйоркския университет

„Всеки може да отрече всичко", каза той. „Създадохме машини, които са като бик в магазин за порцелан - мощни, безразсъдни и трудни за контролиране“. 

„По-скоро като бомба в магазин за порцелан, а не като бик", отвърна Блументал.

А самият Алтман сравни пускането на инструментите за изкуствен интелект с по-ранното пускане на софтуер за редактиране на снимки, като отбеляза, че хората „наистина бързо са развили разбирането, че изображенията могат да бъдат обработени с Photoshop".  

Друг специалист от бранша по време на изслушването във вторник, Кристина Монтгомъри, главен директор по въпросите на неприкосновеността на личния живот и доверието в IBM, призова законодателите да бъдат прецизни в регулирането на конкретни употреби на ИИ, а не на самата технология.

„Един чатбот, който може да споделя препоръки за ресторант или да изготви имейл, има различно въздействие върху обществото от система, която подпомага вземането на решения за кредити, жилища или заетост", каза тя в писменото си свидетелство.

Монтгомъри също така заяви, че не е необходима нова правителствена агенция за регулиране на ИИ - изявление, което предизвика упрек от страна на сенатор Линдзи Греъм, най-високопоставения републиканец в съдебната комисия.

„Не разбирам как можете да кажете, че нямаме нужда от агенция, която да се занимава с най-трансформиращата технология може би в историята", контрира я Греъм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още