IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Вашингтон се опитва да регулира изкуствения интелект?

Въпросът остава особено спорен и решенията няма да бъдат лесни

22:05 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американските власти са изправени пред въпроса какви ограничения да поставят около бързо развиващия се изкуствен интелект (ИИ), но месеци след като ChatGPT привлече вниманието на Вашингтон, консенсусът далеч не е сигурен, пише Ройтерс.

Интервюта с американски сенатор, служители на Конгреса, компании за изкуствен интелект и различни заинтересовани групи, показват, че има редица опции, които се обсъждат.

Някои предложения се фокусират върху изкуствения интелект, който може да изложи на риск живота или поминъка на хората, като медицината и финансите. Други възможности включват правила, които гарантират, че ИИ не се използва за дискриминация или нарушаване на граждански права.

Друг дебат е дали да се регулира разработчикът на изкуствения интелект или компанията, която го използва, да си взаимодейства с потребителите. OpenAI, стартъпът зад сензационния чатбот ChatGPT, дори говори за отделен регулатор на ИИ.

Не е сигурно дали тези подходи ще бъдат приети, но част от бизнес общността, включително IBM и Търговската камара на САЩ, предпочита подхода, който регулира само деликатни области като медицинската диагностика. Те го наричат подход, базиран на риска.

Ако Конгресът реши, че са нужни нови закони, Комисията за изкуствен интелект към Камарата на представителите препоръчва „рискът да се определя от въздействието върху хората“, коментира Джордан Креншоу от Центъра за технологична ангажираност към камарата. „Една препоръка на видео може да не представлява толкова голям рик, колкото решенията за здравето или финансите“.

Нарастващата популярност на т.нар. генеративен ИИ, който използва данни, за да създава ново съдържание като това на ChatGPT, предизвика опасения, че бързо развиващата се технология може да насърчи измамите на изпити, да подхрани дезинформацията и да доведе до ново поколение измами.

Еуфорията около изкуствения интелект доведе до вълна от срещи, включително посещение в Белия дом този месец от изпълнителните директори на OpenAI, от подкрепящата я Microsoft, както и от Alphabet. Президентът Джо Байдън се срещна с лидерите на тези компании.

Конгресът е ангажиран по сходен начин, твърдят сътрудници и технологични експерти.

„Хората в Камарата на представителите и Сената на практика се пробудиха и всички бяха призовани да запретнат ръкави по въпроса“, коментира Джак Кларк, съосновател на стартъпа за изкуствен интелект Anthropic, чийто главен изпълнителен директор също е бил на среща в Белия дом. „Хората искат да изпреварят изкуствения интелект, отчасти защото чувстват, че не са изпреварили социалните мрежи“.

Докато властите набират скорост, основният приоритет на технологичните гиганти е да се борят срещу „преждевременната прекомерна реакция“, коментира Адам Ковачевич, ръководител на протехнологичната Камара на напредъка.

Последна актуализация: 22:05 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още