IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се купуват акции на компании, свързани с изкуствен интелект?

AI ще даде възможности на борсовите инвеститори, но не и да "бият пазара", коментира Ивайло Иванов, портфолио мениджър в Zor Capital

17:46 | 11.05.23 г.

В борсовата търговия изкуственият интелект се използва от няколко години, но по-интересно е как да инвестираш в компании, които се възползват от тази технология, а не толкова как да я използваш, за да „биеш пазара“. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Иванов, портфолио мениджър в Zor Capital.

„Процесът се случва, той не може да бъде спрян и всеки трябва да намери начин как да участва. За средностатистическия човек най-лесният начин да има достъп до развитието на тази технология е да притежава акции на компаниите, които я развиват”, потвърди той и отбеляза, че всеки имаше възможност през един десетгодишен период и повече, в който да инвестира.

Ивайло Иванов посочи, че изкуственият интелект е технология, която изцяло променя начина, по който живеем и правим всичко. „AI технологията ще спомогне за потискане на цените в сферата на услугите, а това е положително за инвеститорите”, отбеляза портфолио мениджърът.

Що се отнася до най-големите рискове, когато се инвестира в компании, свързани с изкуствен интелект, Иванов е категоричен, че в момента най-големият риск е да не участваш и да не инвестираш в тази сфера. „Ако не инвестираш там, ще си изгубиш клиентите, защото това са компаниите, които в момента се справят най-добре”, съобщи той.

Експертът обясни, че обикновено използваните в борсовата търговия чатботове са базирани на това какво се е случило в миналото, кое се е качило най-много през последните ден, седмица, месец или година. Те отчитат и кои от акциите са паднали най-много, за да инвестираш в тях. „Има няколко основни концепции, които хората използват открай време и програмите не са по-различни, те са базирани на това, което се е случило в миналото”, припомни портфолио мениджър в Zor Capital.

В коментар за намерението на САЩ да вдигнат тавана на дълга си, Иванов каза, че ако не се вдигне този лимит, ще стане това, което се случи преди 10-12 години, когато S&P падна 20%, а златото се качи 20%.

„Възможно е таванът да не се вдигне и да видим волатилност в пазара, каквато имаше преди 12 години“, прогнозира експертът и допусна, че дори сега това да се случи, спадът на акциите няма да е 20%.

По думите му пазарът очаква инфлацията постепенно да намалява и това вече се случва. „Много е вероятно Федералният резерв вече да е приключил с покачването на лихвените проценти и най-вероятно те ще си останат до 5-5,25 до края на годината, докато инфлацията не падне под 3%“, очаква Иванов.

Как се преминава от алгоритмична търговия към AI ботове? Възможно ли е да фалират още банки и кои са предимствата и недостатъците на краткосрочното търгуване може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още