IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: Инвеститорите трябва да преглътнат края на две щатски и една швейцарска банка

Какво ще е отражението на банковата криза върху икономиката и пазарите с течение на времето, коментира главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг

13:46 | 07.04.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Банковата криза направи март един от най-динамичните месеци за пазарите по света от дълго време насам и показа как се е променил финансовият свят. Този коментар в пазарния обзор за март в блога на ЕЛАНА Трейдинг направи Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на компанията.

„Банковата криза върна спомени от 2008 г., добавяйки и елементи от европейската дългова криза и дори от банковата ваканция на президента Рузвелт от 1933 г. Инвеститорите трябваше да преглътнат края на съществуването на две щатски банки с общо активи за 320 милиарда долара и на практика на втората по големина швейцарска банка Credit Suisse. Нейният баланс беше за повече от половин трилион швейцарски франка, но освен това управляваше активи за 1,2 трилиона, посочи той. – Говоря за активите в минало време, тъй като банковата криза ни показа как се е променил финансовият свят.“

Краткотраен шум

Цачев напомни, че благодарение на онлайн възможностите за прехвърляне на средства видяхме как над 40 млрд. долара напускат Silicon Valley Bank за ден при първото масово теглене на депозити. „Вероятно това щеше да бъде последвано от още 100 милиарда, ако банката имаше толкова налични средства, които да прехвърли. Големите депозити над 250 хил. долара не са гарантирани и затова средствата по тях, включително и от сметки за милиарди на технологични стартъпи, се насочиха към фондове на паричния пазар и към държавни облигации“, обясни той.

По думите му инвеститорите търсиха сигурност от слуховете, че банката затъва, защото не управлява достатъчно добре своите активи, за което призна и Федералният резерв – SVB не е изпълнява препоръките и като малка банка с активи под 250 млрд. долара, не се контролира добре и не отговаря на високите стандарти на големите банки.

„SVB е по-скоро изключение от правилото, когато става дума за използване на набраните средства по депозити, смята Цачев. – Но много бързите темпове на растеж на банката са показателни за друга важна тенденция – нарастването на парите в американската икономика“. Той посочва, че от април миналата година досега се отчита намаление на паричния агрегат М2 (парите в брой плюс депозити и спестовни сметки) с близо трилион долара. 

Според него това е огромна сума, която спада от 22 трилиона на 21 трилиона долара.

„За сравнение, М2 беше 8,5 трилиона долара в края на "Ипотечната криза". Федералният резерв има огромен принос за този растеж, така както и за намалението сега. Другият тренд в банковата система, за който също частично може да обвиним Фед, е намалението на броя на банките. Те стават все по-малко на брой и с все по-големи по активи, повишавайки и рисковете в системата“, е мнението на инвестиционния консултант.

Отвъд банковата криза

Цачев е категоричен, че кризата на доверие към банките постепенно преминава, но допусна, че тя ще има различно отражение върху икономиката и пазарите с течение на времето. „Първият ефект е в краткосрочен период и е свързан с промяна на политиката на централните банки. На това сега залагат инвеститорите. Смятам, че е прекалено оптимистично да се счита, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвата във връзка с ликвидната криза в банковата система. И също така, че парите, които централната банка налива в системата, ще раздвижат икономиката нагоре. Точно обратното – последните събития ще доведат до затягане на кредитната политика на банките“, очаква инвестиционният консултант.

Въпросът, според него, е дали парите в световната икономика ще се насочат към финансовите пазари или ще търсят безрискови възможности, за да се предпазят от нова банкова криза и от рецесия, което ще определи как ще се представят индексите през второто тримесечие на годината. По думите му първият вариант ще донесе силен растеж на акциите, а вторият ще доведе до нови дъна.

Цачев прогнозира, че преминаването на банковата криза насочва към първия сценарий на развитие – към повишен апетит към рискови активи в очакване на капиталови потоци към акциите.

„Биткойн вече отчита такъв интерес, но смятам, че фондовите пазари няма да растат силно и да видим нови върхове на индексите. Причина за това ще стане нов спад на корпоративните печалби в отчетите за първото тримесечие, които ще бъдат публикувани през април. Те вероятно няма да са много лоши, но и едва ли коментарите от компаниите ще бъдат оптимистични, за да задвижат пазара нагоре, очаква анализаторът. – Дори се притеснявам, че прогнозите им ще бъдат доста консервативни и ще видим как мениджмънтът се готви за икономически спад.“

В сянката на Китай

Цветослав Цачев коментира промяната на икономическата политика на Китай към повече стимули и експанзия на кредитирането в началото на март, след като на конгреса на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин беше преизбран за трети мандат.

Той напомня, че има спорове доколко това е възможно в настоящия момент при високата задлъжнялост и намаляващата ефективност на инвестициите в китайската икономика на фона на свиващ се пазар на имоти. Но според него от друга страна има признаци, че икономическият растеж ще дойде и от фокус към потребителските разходи. В подкрепа на този аргумент е фактът, че Китай се превърна във водещата страна по използване и производство на електрически автомобили. „Във всеки случай, стимули за увеличение на кредитирането ще има и историята показва, че това води до повече износ на по-ниски цени – тоест, до дезинфлация във водещите икономики“, отбеляза Цветослав Цачев.

Инфлация или безработица

Анализаторът на ЕЛАНА Трейдинг смята, че забавянето на инфлацията ще се окаже основната новина за следващите месеци. „Показателите, които допринасяха много за нея (автомобили, горива и жилища), сега показват затихване. Това вероятно ще бъде добра новина за инвеститорите, но инфлация около нулата ще изисква сериозен скок на безработицата. Причината е, че заплащането сега расте по-бързо от производителността и компаниите трябва да го компенсират само с повишение на цените. И докато няма свободна работна ръка, това няма как да се промени. Затова индексите на инфлацията без храни и горива са високи“, даде пример той.

Цачев очаква промяната в тренда да започне скоро. „Например, в строителството постепенно ще приключат довършителни работи спрямо строителния бум преди 1-2 години и това ще освободи много работна ръка. Съмнявам се, че по същия начин ще има големи съкращения в другите сектори, но през второто тримесечие безработицата би трябвало да расте“, прогнозира той.

Ще има ли рецесия

Цветослав Цачев напомни, че индексът S&P 500 се покачи с почти 4% през март до равнището от 4100 пункта. Той е на мнение, че това е успех за месец с такива новини, и отчете, че още по-важното е, че индексът се върна във възходящия канал от октомври досега. „Големите технологични компании водеха пазара нагоре. Малките компании в Russell 2000 изоставаха и тепърва трябва да направят същото, което и S&P 500 – да се върнат в тренда. Това е трудна задача предвид удара, който понесоха регионалните банки. Но началото на април изглежда позитивно за акциите, поне докато рецесията се появи и затягането на банковото кредитиране окаже своето влияние върху икономиката“, смята инвестиционният консултант.

Материалът не е повод за взимане на инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още