IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете са спечелили 7 млрд. долара от залози срещу банките по време на сътресенията

Мартенската печалба на залагащите на късо продавачи в банковия сектор е най-голямата от 2008 г. насам

16:10 | 06.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bertha Wang/Bloomberg
Снимка: Bertha Wang/Bloomberg

Хедж фондовете са реализирали печалби за над 7 млрд. долара, залагайки срещу банкови акции по време на неотдавнашната криза, която разтърси сектора, което е най-големият им подобен приход от финансовата криза през 2008 г. насам, пише в свой анализ The Financial Times.

Големите печалби са генерирани в един мрачен за банките месец, в който фалитът на Silicon Valley Bank и спешната продажба на Credit Suisse се отразиха на целия сектор. На фона на спадащите цени на акциите германският канцлер Олаф Шолц беше принуден да отхвърли опасенията за състоянието на Deutsche Bank, а базираната в Калифорния First Republic беше спасена от по-големи конкуренти.

Според фирмата за данни Ortex продавачите на къси позиции, които заемат акции и ги продават, надявайки се да ги купят обратно на по-ниска цена, са реализирали приблизително обща печалба от около 1,3 млрд. долара от късите позиции, сключени срещу SVB. Други печалби в размер на 848 млн. долара са от залози срещу First Republic, чиито акции се обезцениха с 89% през март.

Според данните инвеститорите са спечелили 684 млн. долара продажби на къси позиции срещу Credit Suisse, тъй като кризата на доверие в швейцарския кредитор предизвика срив на акциите му със 71%. Печалбите от къси позиции в банковия сектор в САЩ и Европа като цяло възлизат на 7,2 млрд. долара.

„Март беше най-печелившият месец за продавачите на къси позиции в банковия сектор от финансовата катастрофа през 2008 г. насам", заяви съоснователят на Ortex Питър Хилерберг. Въпреки че банковите акции се обезцениха рязко и в началото на 2020 г. по време на началото на пандемията от коронавирус, по това време по-малко фондове продаваха на късо книжа от сектора, което ограничи печалбите, каза Хилерберг.

Бари Норис, главен инвестиционен директор в Argonaut Capital, пояснява, че се е радвал на „звезден" месец благодарение на залозите срещу банки, включително Credit Suisse и First Republic. Неговият фонд Argonaut Absolute Return е добавил повече от 6%.

Кризата с ликвидността вероятно е приключила, но кризата с платежоспособността е напът да започне тепърва.
Бари Норис
главен инвестиционен директор в Argonaut Capital

Базираната в Лондон Marshall Wace, един от най-големите хедж фондове в света, също беше сред залагащите, като продаде на късо 0,7% от акциите на Deutsche Bank. Фондовете реализираха нетна печалба в размер на около 40 млн. долара от залози срещу германския кредитор.

Много хедж фондове реагираха на нарастващите сътресения, като увеличиха късите си позиции.

Според S&P Global Market Intelligence в началото на март залозите срещу Credit Suisse например са били едва 3,5% от акциите на банката в обращение, но до 20 март, деня след продажбата на Credit Suisse на UBS, са нараснали до 14%.

Интересът на продавачите на късо към First Republic се покачи от едва 1,3% в началото на месеца до 38,5% към 30 март.

Сред другите мениджъри, които се възползваха, е базираният в САЩ хедж фонд Azora Capital на Рави Чопра, който спечели от залози срещу регионални банки в САЩ, твърди лице, запознато с позициите му. От Azora не са отговорили на молбата за коментар.

Печалбите на продавачите на къси позиции от Deutsche Bank обаче бяха по-слаби. Макар че залозите срещу банката бързо бяха увеличени от 1,4% в началото на месеца до 6,1% към 28 март, акциите на банката вече бяха достигнали дъното си на 24 март - деня на коментарите на Шолц - и оттогава възстановиха част от позициите си, намалявайки печалбите на фондовете.

Хеджфондовете изглежда очакват да се появят нови проблеми в сектора. Интересът на продавачите на късо към First Republic остава съвсем малко под най-високата стойност от март - 37,3%, докато залозите срещу Deutsche също намаляха съвсем леко.

Бари Норис се позовава на програмата на Федералния резерв на САЩ за подпомагане на ликвидността, обявена миналия месец. Според него това намалява риска от фалит на по-слабите регионални банки в САЩ поради липса на ликвидност, но високият лихвен процент, който се начислява, може да доведе до „катастрофално въздействие върху нетните лихвени маржове, създавайки риск за платежоспособността".

"Кризата с ликвидността вероятно е приключила, но кризата с платежоспособността е напът да започне тепърва", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
не е ли това работата на хедж фондовете :):) да хеджират с къси продажби :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Да ги облагат за свръх-печалби :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още