IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните акции оцеляха през банковите сътресения - въпросът е за колко дълго?

Под повърхността се трупат лошите поличби за глобалните акции

13:56 | 06.04.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Сътресенията в банковия сектор не засегнаха търсенето на акции, като световният борсов индекс MSCI се е повишил със 7% от началото на годината, пише Ройтерс.

Надеждите, че Федералният резерв и други централни банки скоро ще сложат пауза на най-агресивното затягане на паричната политика от десетилетия, подкрепят акциите, макар че настроенията сякаш са разтърсени от краха на два американски кредитора и спасителното сливане на Credit Suisse с UBS.

Под повърхността обаче лошите поличби за световните акции се трупат.

По-затегнато кредитиране

Потребителите изтеглят депозити от американските регионални банки, а шоковото изтриване от швейцарските власти на облигации на Credit Suisse за 17 млрд. долара разтърси ключов пазар за европейското банково финансиране.

Анализаторите смятат, че това подкопава способността на сектора да кредитира компании. Проучвания на централните банки показват, че американските и европейските банки вече затягат стандартите си за кредитиране, което исторически е показател за лошо представяне на фондовия пазар.

Когато финансирането е по-оскъдно, компаниите плащат повече за кредити, което засяга печалбата и цените на акциите.

„Затягането на стандартите за кредитиране обикновено се свързва с рецесии, а фондовият пазар има склонност да отчита спадове по време на рецесии“, казва Джейсън да Силва, старши анализатор в лондонската банка Arbuthnot Latham. “Това не е добър знак“.

Забавяне на производството

Рецесиите, започващи в САЩ, обикновено се пренасят към останалата част от света, а след това и върху глобалните акции.

Производственият индекс ISM на САЩ – водещ показател за икономическата активност, спадна до най-ниското си ниво от май 2020 г. миналия месец и сигнализира пети пореден месец на свиване.

Данните показват, че „предстои рецесия много скоро в САЩ и други развити икономики“, казва старши пазарният икономист в Capital Economics Оливър Алън. „Този спад ще започне да натежава върху рискови активи доста сериозно“.

Технологичните компании държат картите

Ръстовете на фондовия пазар от началото на годината досега са доминирани от технологичните акции – индустрия, която може и да не е имунизирана срещу рецесия.

Технологичният подиндекс на MSCI World – най-големият в рамките на показателя, е скочил с 20% за тази година, а други големи подсектори като банките, здравеопазването и енергията остават без промяна или са надолу.

Британският индекс S&P 500 се повишава със 7% през първото тримесечие и продължава да държи това увеличение. Седем технологични акции с огромна капитализация са отговорни за 92% от ръста на S&P 500 през първото тримесечие, отбелязва Citi.

Ръководителят на банката за стратегията за търговия с акции в САЩ Стюарт Кайзер казва, че институционалните инвеститори възприемат големите технологични компании, които като цяло имат силни баланси и нисък дълг, като щит срещу кредитния натиск.

Защитната търговия с технологии може да работи в плитка рецесия. Но при по-дълбок спад Кайзер предупреждава, че паричните мениджъри може да захвърлят и технологиите: „Следващата стъпка ще бъде просто да продават акции“.

Финансови колебания

Март беше първият месец от 20 години, когато финансовите акции отбелязаха спад от 10% или повече, а индексът MSCI World не се понижи, показва проучване на Morgan Stanley.

Тази историческа връзка може да се е провалила, тъй като пазарът „не вярва, че ще има значителна зараза от финансовия сектор към по-широката икономика“, казва главният стратег за европейските борси на Morgan Stanley Греъм Секър.

Флориан Йелпо, ръководител на макро отдела в Lombard Odier Investment Management, предупреждава, че банковите проблеми може все пак да понижат цените на акциите като цяло.

„Банките вероятно ще поддържат много по-малко кредитиране към икономиката“, казва Йелпо. По-високите разходи за кредити ще отслабят печалбата, добавя той, предизвиквайки „момент на равносметка“, когато притежателите на акции се пренасочат към облигации.

Крива на доходността

Доходността по американските държавни ценни книжа е по-висока от тази на други 10-годишни държавни облигации. Т.нар. инверсия на кривата на доходността, често предвестник на рецесия, миналия месец е станала най-дълбоката от 42 години.

От 1967 г. насам инверсиите на кривата на доходността се случват средно 15 месеца преди рецесиите, показва проучване на Barclays.

„Не е необичайно акциите да продължат да поскъпват дори когато кривата на доходността се обърне“, казва ръководителят на стратегията за европейските пазари в Barclays Еманюел Ко. „Но пазарът на облигации гледа напред и е на мнение, че текущата активност няма да продължи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още