IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI може да пусне нов модел с изкуствен интелект с отворен код

Младата копания не е предоставяла отворени ресурси за своите езикови модели от 2019 г. насам, но конкуренцията я притиска

09:31 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

OpenAI се подготвя да пусне публично нов езиков модел с отворен код, съобщава The Information, като се позовава на източник, запознат с плана.

Този ход се случва в момент, когато алтернативите с отворен код на ChatGPT се увеличават. През февруари Meta пусна модели, които дадоха на някои изследователи достъп до сложни модели, които те бързо превърнаха в софтуер, който може да съперничи на патентованите технологии на Google и OpenAI. Инженерите с отворен код могат да избират и от технологиите на Laion, германска организация с нестопанска цел, както и на Databricks и Stability AI.

OpenAI не е предоставяла отворени ресурси за своите езикови модели от 2019 г. насам. Но сложността на моделите на Meta може да окаже натиск върху OpenAI и Google, които преди това отвориха някои по-малко способни модели, да предоставят на разположение на инженерите още по-добър софтуер с отворен код.

Малко вероятно е OpenAI да пусне модел, който да е конкурентен на продавания от нея патентован модел GPT. За разлика от Meta, която не продава достъп до своя изкуствен интелект, частната оценка на OpenAI в размер на 27 млрд. долара зависи от бъдещето, в което най-сложният изкуствен интелект за търговски цели не е с отворен код.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още