IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft предизвиква Apple за титлата „най-ценна компания в света“

Пазарната капитализация на Apple в момента е 2,866 трлн. долара, в сравнение с 2,837 трлн. долара на Microsoft

22:40 | 10.01.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Скорошният спад в цената на акциите на Apple поради притеснения относно продажбите на iPhone сблъсква технологичния гигант от Силициевата долина с риска да бъде изместен от Microsoft като най-ценната компания в света, пише Ройтерс.

Настоящите притеснения относно търсенето на смартфони тласнаха цената на акциите на Apple надолу с 4% от началото на новата година., след като през 2023 г. книжата на компанията поскъпнаха с 48%. Междувременно акциите на Microsoft поскъпват с около 2% от началото на тази година, след като добавиха 57% към стойността си през предходната.

До момента в днешната сесия книжата на Apple поевтиняват с 0,4%, а тези на Microsoft поскъпват с 1,6 на сто, което допълнително скъсява преднината на производителя на iPhone.

Пазарната капитализация на Apple в момента е 2,866 трлн. долара, в сравнение с 2,837 трлн. долара на Microsoft.

Стойността на Apple достигна своя връх от 3,081 трлн. долара на 14 декември, докато пикът при Microsoft беше на 28 ноември, когато оценката на последния беше 2,844 трлн. долара.

Продажбите на IPhone в Китай са спаднали с 30% през първата седмица на 2024 г., споделят анализатори на Jefferies, добавяйки, че са налице признаци за нарастващ конкурентен натиск от Huawei и други местни компании.

Пазарната капитализация на Microsoft е напът да надмине тази на Apple. Източник: Ройтерс Пазарната капитализация на Microsoft е напът да надмине тази на Apple. Източник: Ройтерс

Продажбите на слушалките за смесена реалност Vision Pro на Apple започват на 2 февруари в САЩ, отбелязвайки най-големият дебют на продукт на Apple след iPhone през 2007 г. Въпреки това, UBS изчислява в доклад от понеделник, че продажбите на Vision Pro ще бъдат „относително несъществени“ за ръста в цената на акция на Apple през 2024 г.

Няколко пъти от 2018 г. насам Microsoft за кратко пое лидерството от Apple като най-ценната компания, последно през 2021 г., когато опасенията относно проблемите във веригата на доставки, свързани с пандемията от COVID-19, удариха цената на акциите на производителя на iPhone.

В последния си тримесечен отчет през ноември Apple сподели прогноза за продажбите за четвъртото тримесечие, която не отговаря на очакванията на анализаторите, помрачена от слабото търсене на iPad и други преносими устройства.

Анализаторите очакват приходите на Apple да се повишат средно с 0,7% до 117,9 млрд. долара за последното тримесечие на 2023 г. Това ще отбележи първото увеличение на приходите на компанията на годишна база от четири тримесечия насам. Apple ще обяви резултатите на 1 февруари.

Анализаторите смятат, че Microsoft ще отчете 16% увеличение на приходите до 61,1 млрд. долара, подкрепени от продължаващия растеж на облачния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 месеца
До: nkavrakov1982 епъл е компания за битова електроника и е смешно да ги сравняваш с Майкрософт... кажи ми едно ентерпрайз решение от Епъл. Майкрософт са във всичко... от сървари до гейминг конзоли... рискови и за това всичкото новомилиардери са от такива компании!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 месеца
След спукването на дот ком балона след 2000 година Майкрософт има цели 10 загубени години !Хората инвестирали 6-7 години преди балона да се спука губят не само печалбите си ,а и голяма част от самото вложение .Епъл също има трудни години преди да стартира ,но след това като цяло върви само нагоре и напред ,Епъл е не само технологична компания а и потребителска което е много важно защото като цяло тех компаниите са рискови дългосрочно заради големите колебания в самия им бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 3 месеца
че те винаги са били по ценна компания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още