IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft отново детронира Apple като най-високо оценена компания в света

Производителят загуби първото място след слаб борсов старт на годината

17:51 | 11.01.24 г. 2
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Microsoft изпревари Apple като най-високо оценена компания в света, след като акциите на производителя на iPhone записаха слаб старт на 2024 г. поради нарастващите опасения за търсенето, предава Ройтерс.

Цената на акциите на Microsoft последно нарасна с 1,6%, давайки ѝ пазарна капитализация от 2,875 трлн. долара, тъй като рано натрупаната преднина в сферата на генеративния изкуствен интелект и монетизирането му помогнаха на гиганта да привлече инвеститорите.

Книжата на Apple пък поевтиняха с 0,9% и капитализацията на компанията от Купертино, Калифорния, спадна до 2,871 трлн. долара. Така за първи път от 2021 г. борсовата ѝ стойност спада под тази на Microsoft.

Книжата на Apple понижиха стойността си с 3,3% от началото на годината до края на вчерашната борсова сесия в САЩ, докато при Microsoft има ръст от 1,8%.

„Беше неизбежно Microsoft да изпревари Apple, тъй като Microsoft расте по-бързо и ще се възползва повече от революцията на генеративния изкуствен интелект“, коментира анализаторът на D.A. Davidson Гил Лурия.

Слабостта при акциите на Apple следва поредица от понижения на рейтинга, които предизвикаха притеснения, че продажбите на iPhone ще останат слаби, особено на ключовия пазар в Китай.

„Китай може да бъде пречка пред представянето в следващите години“, коментира брокерската компания Redburn Atlantic в бележка до клиентите си, посочвайки конкуренцията от възраждащата се Huawei и напрежението между САЩ и Китай, което засилва натиска върху Apple.

Брокерската компания допълва, че бизнесът на Apple с услуги е изправен пред заплахи, тъй като регулаторите засилват контрола си по отношение на доходоносната сделка с Google, съгласно която търсачката на последната става такава по подразбиране в мобилната операционна система на Apple iOS.

Акциите на Apple, чиято пазарна капитализация достигна пик от 3,081 трлн. долара на 14 декември, завършиха миналата година с 48% ръст на цената.

Това е по-слабо повишение от ръста от 57%, записан от Microsoft, която през 2023 г. агресивно внедри инструменти, работещи с генеративен изкуствен интелект, благодарение на връзката си с OpenAI.

От 2018 г. насам Microsoft за кратко поемаше лидерството пред Apple като най-високо оценена компания. За последен път това се случи през 2021 г., когато опасенията относно предизвикания от Covid-19 недостиг във веригите за доставките засегнаха цената на производителя на IPhone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 месеца
Разликата е много малка, но ме радва. Microsoft го заслужават, защото правят НЕЩО и то ГОЛЯМО, а Apple само скубят пари от пациентите си, като година след година предлагат ... нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
Само за няколко минути обаче .Въпрос на време е да стане и за постоянно, но засега все още не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още