IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Над 50% от българите вярват в конспиративни теории

Вербалната агресия до голяма степен е породена от начина, по който работят социалните мрежи, посочи Никола Тулечки, основател на сдружение „Данни за добро“

14:59 | 12.01.24 г. 7
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Над 50% от българското общество е радикализирано и вярва в конспиративни теории. Тази пропаганда е внедрена в голяма част от обществото. Проблемът е много дълбок и може да бъде разгледан от различни аспекти. Един от тях е технологичният, защото чрез социалните медии може да се таргетира посланието към един човек. Това каза Никола Тулечки, основател на сдружение „Данни за добро“ и експерт по данни в „Ontotext“, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му моделът на говорене в социалните мрежи става все по-екстремен и радикален. Според Тулечки това е притеснително, защото този начин на говорене излиза извън света на социалните медии и става част от общата среда, която споделяме.

„Вербалната агресия до голяма степен е породена от начина, по който работят социалните мрежи, защото алгоритъмът е създаден така, че да привлича вниманието на хората и да го поддържа. Същевременно това, което най-много задържа хората, е именно агресията и конфликтът….Ненапразно говорим, че сме навлезли в епохата на постистината – вярвам, съответно съм прав“, коментира събеседникът.

Във връзка с провеждането на избирателна кампания във времената на постистината Тулечки посочи, че е много важно да се ползват всички информационни канали и да се залага все повече върху персоналния бранд – хората да комуникират правилно и по много.

„Няма извинение институциите да не комуникират правилно. Ако някоя институция не комуникира решенията, тя създава един информационен вакуум, в който се наливат конспиративните теории“, обясни експертът. 

Външната намеса и информационна манипулация се случва, когато някоя външна сила на ниво държава например, започне да използва механизмите за дезинформация и по този начин да влияе на хората, допълни той.

Сдружение „Данни за добро“ предлага анализ и работа с данни за обществено полезни цели, както и се занимава със застъпничество към държавата да споделя и да използва по-добре данните, които произвежда, обясни Тулечки.

„Нашата позиция е, че колкото повече се използват данни в процеси на взимане на едно решение, толкова повече тези решения са правилни. Споделяйки данни, можем да създадем повече прозрачност така, че да има по-малко корупция и по-голяма ангажираност на гражданското общество“, коментира Тулечки.

Целия коментар гледайте във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 3 месеца
До: OHЯ не, колко си по проссс и неук... толкова повече вярваш на конспирации и че русия е развита държава... в тоя сайт примеро колкото искаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
OHЯ
преди 3 месеца
Дали е случаЕноС , че повечето антиваксъри и *** са копейкоШемети ? Не мислА !?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 3 месеца
До: cyclop знаеш защото получаваш телепатични сигнали от централата (типично за всеки шизофреник), иначе редовно цитираш точно телевизия и жълти вестници. *** се прегледай докато не е станало късно, един мой приятел така го изпуснахме... и той сега е див защитник на плоската земя като теб! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
cyclop
преди 3 месеца
До: khao всичко знам преди теб, глуппи. Понеже не чакам да ми го кажат ОТ ТЕЛЕВИЗОРА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 3 месеца
До: cyclop като коя например... че те пръскат от небето ил иче зремята е плоска? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
cyclop
преди 3 месеца
Над 50% от конспиративните теории от последните няколко години станаха реалност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още