IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това са най-опасните хора в интернет през 2023 г.

От Сам Алтман и Илон Мъск до „проповедници“ на рансъмуер и подкрепяни от различни правителства хакери - това са хората и групите, които промениха света

15:15 | 29.12.23 г. 1
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

През 2023 г. светът сякаш се намира на ръба на пропаст. Наближават президентските избори в САЩ, изкуственият интелект се развива бързо и предвещава огромни обществени сътресения, а най-богатият човек в света продължава да използва своето влияние, за да настоява за един по-безразсъден технологичен свят, пише Wired.

Насред тази несигурност, войната между Израел и „Хамас“ в Газа предизвика още жестокост след сблъсъка между Русия и Украйна. Тези войни отекнаха в интернет чрез пропаганда, реч на омразата и кибератаки, които предизвикаха широко разпространени ефекти в реалния свят. Китайски държавно спонсорирани хакери междувременно посяха семената за бъдеща кибервойна, докато „проповедниците“ на рансъмуера се възродиха.

2023 г. беше знаменателна година за хаоса, настоящ и предстоящ, и всичко това отразено в цифровото огледало.

Wired представя списък с най-опасните хора, групи и организации в интернет – тези, които умишлено застрашават невинни хора, и други, чиито действия, независимо от намерението им, дестабилизират света, какъвто го познаваме, по безброй начини.

Илон Мъск

Преди година може би все още беше справедливо да се смята Илон Мъск за брилянтен технократ с понякога разрушителни, „тролски“ наклонности. През 2023 г. тези тенденции сякаш превзеха публичната му идентичност. Twitter, сега преименувана на X, благодарение на капризите на марката на Мъск, тази година покани обратно теоретиците на конспирацията като Алекс Джоунс и дори разшири антисемитските изявления на един акаунт. Когато рекламодателите се оплакаха, Мъск успя в един разговор да се извини за този гаф и да им каже: „ Вървете на майната си “.

Преди това, през юли Мъск посочи, че рекламните приходи на неговата социална медийна платформа са паднали наполовина - всичко това поставя под въпрос дали тази някога централна платформа за онлайн разговори ще оцелее при управлението му и под каква форма.

В разгара на този срив новият стартъп на Мъск xAI пусна Grok - чатбот с изкуствен интелект, за който Мъск каза, че е по-слабо ограничен от ChatGPT на OpenAI.

Междувременно Мъск е изправен пред призиви за разследване от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) за коментарите му за това как са загинали маймуни при експерименти, извършени от неговата стартъп компания за мозъчни импланти Neuralink. А в средата на декември неговата компания за производство на електромобили Tesla започна мащабна сервизна акция в САЩ, за да коригира функцията Autopilot. Американската администрация за безопасност на движението по пътищата установи, че мерките за безопасност на Tesla за гарантиране, че водачите обръщат достатъчно внимание на контрола и движението, са били неадекватни.

Cl0p

През 2023 г. рансъмуерът възкръсна. Според консултантската фирма Chainalysis 2023 г. изглежда е напът да се превърне в една от най-мрачните години в историята по отношение на общите плащания за изнудване, събрани от недобронамерени хакери, работещи с рансъмуер. Но може би никоя група не е нанесла повече щети тази година от хората зад Cl0p.

През май бандата Cl0p пое отговорност за масовите набези на данни, насочени към корпоративни клиенти, на инструмента за прехвърляне на файлове MOVEit на Progress Software. Той е бил използван за извършване на зловредни прониквания в повече от 2000 организации. Само една-единствена жертва, медицинската фирма Maximus, загуби контрол над данните на най-малко 8 милиона души при пробива. Хакерите са откраднали данни от властите на щата Мейн за още 1,3 млн. души. Общо най-малко 62 млн. души бяха засегнати, а хакерите на Cl0p остават на свобода.

Alphv

Ако Cl0p бяха най-безмилостните хакери по отношение на рансъмуера за годината, Alphv със сигурност ги следват по петите. Групата, която има връзки с хакерите, извършили кибератаката през 2021 г. срещу Colonial Pipeline, придоби ново ниво на известност през септември, насочвайки се към MGM Resorts International, като изключи компютърните системи във веригата хотели и казина и в крайна сметка нанесе щети за 100 млн. долара. ФБР казва, че Alphv е компрометирала над хиляда организации и е извлякла повече от 300 млн. долара под формата на откуп.

В средата на декември ФБР обяви, че е закрила сайта, където Alphv публикува откраднатите данни на своите жертви. Часове по-късно сайтът се появи отново и Alphv предизвикателно обяви, че повече няма да спазва правилото да не се насочва към важни инфраструктурни системи. Засега нито един член на групата не е арестуван.

„Хамас“

Никое събитие от 2023 г. не е разтърсило геополитиката така внезапно и шокиращо, както зверствата на „Хамас“ срещу цивилни в Южен Израел на 7 октомври. Атаките, при които бойци на групировката убиха 1200 души и взеха стотици заложници, незабавно предизвикаха война, която заплашва да дестабилизира региона. Това също така разтърси света на технологиите, повдигайки въпроси относно дигиталните технологии, които са помогнали на „Хамас“, от милионите долари, събрани чрез криптовалута, до каналите ѝ в Telegram, където разпространява пропаганда и видеоклипове.

Когато ИДИЛ стана известна през 2014 г., тя принуди всяка технологична платформа в света да се запита дали и как позволява екстремистко насилие. Сега, десетилетие по-късно, нов кръг от ужасяващи кръвопролития показва как тази тенденция продължава.

Sandworm

Въпреки санкциите, обвиненията и дори наградата от 10 млн. долара, руският екип от агресивни хакери, известен като Sandworm, все още е активен. Докато руската инвазия в Украйна наближава третата си брутална година, всъщност те изглежда са насочили фокуса си към този конфликт.

Тази година беше разкрито, че Sandworm е извършила трета кибератака срещу украинска електрическа компания, този път в разгара на руски въздушен удар, засегнал същия град. По-късно групата прониква в комуникациите на украинската армия чрез по-традиционен опит, фокусиран върху шпионажа, за да спечели предимство по време на контранастъплението на Украйна. И доказателства сочат, че Sandworm е отговорна за кибератака точно този месец, която удари телекома Kyivstar, преустановявайки връзката с интернет и мобилните комуникации за милиони души на фона на друга поредица от удари. С други думи, групата продължава да гради репутация на най-опасните хакери в Кремъл.

Volt Typhoon

Години наред общността за киберсигурност се пита кой може да е „пясъчният червей на Китай“. Тази година осигури отговор и на този въпрос. Хакерската група, наречена от Microsoft Volt Typhoon, беше разкрита, че е внедрила злонамерен софтуер в мрежите на електрическата мрежа в континенталната част на САЩ и Гуам, в някои случаи с очевидна цел да контролира потока на електроенергия към американските военни бази. Съвсем наскоро The Washington Post разкри, че целите на Volt Typhoon са се разширили и до други видове важна инфраструктура - от петролопровод и газопровод до голямо пристанище на Западния бряг и хавайска водоснабдителна компания.

Въпреки че намеренията на групата и нейните надзорници все още далеч не са ясни, общността по киберсигурност и геополитическите анализатори все повече виждат в нея основата за прекъсване на ключови системи на САЩ в случай на криза – като при нахлуването на Китай в Тайван.

Последна актуализация: 15:39 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 3 месеца
Мъск е "опасен" понеже позволява различни мнения и дискусии. Освен Официално Одобрените насоки от Министерството на Истината. ОРУЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още