IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това са най-опасните хора в интернет през 2023 г.

От Сам Алтман и Илон Мъск до „проповедници“ на рансъмуер и подкрепяни от различни правителства хакери - това са хората и групите, които промениха света

15:15 | 29.12.23 г. 1
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Доналд Тръмп

Миналата година, за първи път от 2015 г., Доналд Тръмп не беше включен в този списък.

По-малко от 11 месеца преди президентските избори в САЩ през 2024 г. Тръмп води с голяма преднина в първичните социологически проучвания на Републиканската партия. Той използва своята възобновена популярност, за да започне смущаващи атаки срещу предполагаемите си врагове, до голяма степен чрез своята социална платформа Truth Social.

В постове той се зарече, ако бъде избран, да започне федерални разследвания срещу медийни компании и журналисти, които го критикуват, и да преследва президента Джо Байдън. Той обвини политическите си опоненти за разследванията, пред които е изправен по обвинения в намеса в избори и неправилно боравене с класифицирана информация. И Тръмп продължи да рекламира дискредитираните си твърдения относно изборите през 2020 г., които според Министерството на правосъдието на САЩ са подхранвали щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P. Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P.

Нещо повече, всичко това може да намери възприемчива публика сред базата на Тръмп. Това може да доведе до още едно президентство от вида, който извади САЩ от Парижкото споразумение за изменението на климата, въведе „мюсюлманска забрана“ и гранична политика за разделяне на семействата, премахна защитата срещу пандемията и отрече опасността от Covid-19, когато стотици хиляди американци загинаха.

Да, Тръмп отново е тук.

Израелските отбранителни сили

От 7 октомври израелската армия отговори на нахлуването на „Хамас“ с атаки, които убиха най-малко 20 хил. палестинци - предимно жени и деца - разселиха почти 2 милиона от жителите на Газа и прекъснаха притока на храна, вода и лекарства към региона. Освен това понякога военните сили на Израел прекъсваха телекомуникациите и интернета в Газа, за да оставят района в почти пълно информационно затъмнение, въпреки че Тел Авив твърди, че използва тези комуникационни инструменти, за да предупреждава цивилни за предстоящи атаки срещу домовете им.

Насред всичко това пропагандната машина на Израел работи, за да оформи публичния разказ за своите военни операции, от популяризираните туитове в подкрепа на нейната кампания в Газа, появяващи се в платформата X, до израелските акаунти, които стигат дотам, че да твърдят, че смъртните случаи сред палестинците са инсценирани с кукли, оформени да приличат на мъртви бебета. Всичко това изигра роля в заглушаването на глобалната критика към действията на Израел, като броят на жертвите от войната срещу „Хамас“ надхвърля порядъка на зверствата на групировката от 7 октомври.

Сам Алтман

Управлението на компанията, която несъмнено води надпреварата за разработване на най-разрушителната технология, която някога е съществувала, е достатъчно, за да квалифицира някого като един от най-опасните хора, които съществуват – не само тази година, но и в човешката история. Като оставим това настрана, Алтман може да изглежда на пръв поглед като най-добронамерената личност, която можете да си представите и която работи като главен изпълнителен директор на OpenAI. Той е избрал, изненадващо, да няма дял от капитала на компанията. Той настоява за повече държавно регулиране на изкуствения интелект в интервюта и изслушванията си пред Конгреса. Той наистина изглежда вярва в процъфтяващо бъдеще на човечеството в постсингулярния свят.

Сам Алтман. Снимка: Bloomberg L.P. Сам Алтман. Снимка: Bloomberg L.P.

Но кратката и драматична борба за власт през ноември в рамките на OpenAI разкри една по-малко успокояваща страна пред лидера на компанията и новоконсолидирания кръг от власт, който го заобикаля. Алтман твърдеше в миналото, че странната структура на OpenAI предлага форма на самоограничение, която ще държи технологичните ѝ амбиции на каишка, съобразена с безопасността.

Но когато Алтман беше уволнен от борда на OpenAI, той почти веднага си върна контрола върху компанията, като същевременно изгони няколко членове на борда – включително двама фокусирани върху етиката ефективни алтруисти – каишката изчезна. OpenAI, в тази нова ера, е твърдо под контрола на един човек и неговия изпълнителен екип, както и на Microsoft, неговия корпоративен съюзник и инвеститор.

Така че да се надяваме, че неговият план за бъдещето на тази технология е добър. Така или иначе ще бъде много трудно да го спрем.

Predatory Sparrow

Групата, която нарича себе си Predatory Sparrow, едва ли е нарицателно име в света на киберсигурността. Но предизвика тревога през 2022 г., когато извърши кибератака срещу няколко ирански компании, включително срещу стоманодобивна фабрика, за която заяви - и публикува видео, за да покаже - че по някакъв начин е предизвикала пожар в съоръжението.

Групата, която се представя като „хактивисти“, но за която иранското правителство твърди, че е свързана с израелската държава, също успя да се сдобие с набор от документи, откраднати при тези пробиви, които според хакерите разкриват връзките на компаниите с Иранската революционна гвардия.

Сега, след старта на войната между Израел и „Хамас“ и на фона на атаките на хутите срещу танкери и други плавателни съдове, Predatory Sparrow извърши втора голяма кибератака срещу Иран, като този път се съобщава, че е дезактивирала до 70 процента от бензиностанциите в цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 4 месеца
Мъск е "опасен" понеже позволява различни мнения и дискусии. Освен Официално Одобрените насоки от Министерството на Истината. ОРУЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още