IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PayPal не очаква промени в печалбата в своята "година на преход"

Новината изпрати цената на акциите на гиганта със 7% надолу

10:02 | 08.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

PayPal прогнозира, че коригираната ѝ печалба за тази година ще остане без промяна спрямо тази за предходната, хвърляйки сянка върху добрия финансов отчет на компанията, който надмина очакванията. Новината изпрати цената на акциите на гиганта в разплащанията със 7% надолу по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

След представянето на отчета новоназначеният главен изпълнителен директор Алекс Крис изложи своя стратегически план как да опрости структурата на компанията в опит да постигне ръст на рентабилността и да отслаби натиска върху книжата, които бяха едни от най-зле предоставилите се в Nasdaq 100 през 2023 г.

„Искаме да сме ясни по отношение на потенциалните краткосрочни ползи от нашите инициативи, поради което насоките ни за 2024 г. включват минимален принос от иновациите, които наскоро обявихме“, коментира Крис.

„Ще отнеме време някои от нашите инициативи да постигнат мащаб и да доведат до ефект“, допълва той.

Компанията очаква коригирана печалба на акция от 5,10 долара за 2024 г., като сумата е непроменена спрямо година по-рано. Тя не даде прогноза за приходите и оперативния марж за цялата година.

PayPal заяви, че прогнозата за печалбата отразява корекции от близо 1,8 млрд. долара, включително прогнозни разходи за възнаграждения на базата на акции и свързаните с тях данъци върху заплатите, заедно с такса за преструктуриране от приблизително 120 млн. долара.

Това засенчи оптимистичния отчет за четвъртото тримесечие, който надхвърли прогнозите на Wall Street, на фона на силния празничен сезон на пазаруване.

PayPal отчете коригирана печалба от 1,48 долара на акция за трите месеца до 31 декември. Средната прогноза на анализаторите беше за 1,36 долара на акция, сочат данни на LSEG.

Приходите са се увеличили с 9 на сто до 8 млрд. долара, като също надминаха очакванията за 7,87 млрд. долара.

Анализатори от Jefferies казват, че компанията е натиснала „бутона за рестартиране“ с прогнозата си за печалба за цялата година, но допълват, че резултатите за четвъртото тримесечие са стабилни.

Миналата година цената на акциите на PayPal беше под натиск заради опасения, че навлизането на Apple и Google може да отнеме голяма част от основния бизнес на компанията.

Миналата седмица PayPal обяви план да съкрати около 2500 работни места, или 9% от работната си сила, докато опростява операциите си.

„2024 г. ще бъде година на преход, фокусирана върху изпълнението, така че да позиционираме бизнеса за дългосрочен успех“, коментира Крис.

Междувременно анализаторите са фокусирани върху маржовете на PayPal, които през последните тримесечия не успяха да зарадват инвеститорите.

Коригираният оперативен марж достигна 23,3% през четвъртото тримесечие, увеличавайки се с 39 базисни пункта спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още