IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълната от съкращения на служители достигна още две от водещите компании в САЩ

PayPal и UPS обявиха, че закриват съответно 2500 и 12 хил. работни места

23:24 | 30.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

PayPal Holdings ще намали служителите си с около 9% тази година, докато главният изпълнителен директор Алекс Крис, който пое ръководството на компанията през септември, се бори с растящата конкуренция, натиска върху печалбата и поредица от понижения на рейтинга на книжата от анализатори, предава Bloomberg.

В писмо до служителите във вторник Крис заяви, че решението е било взето, за да се постигне правилен размер на компанията както чрез преки съкращения, така и чрез елиминиране на отворени работни места до края на годината. Засегнатите служители ще бъдат уведомени до края на седмицата, става ясно от писмото, видяно от Bloomberg.

PayPal, която имаше около 29 900 служители към края на 2022 г., обяви сходен кръг съкращения миналия януари. Новият ход ще засегне около 2500 служители.

Елиминирането на работни места ще позволи на компанията да „продължи с необходимата скорост да обслужва клиентите си и да стимулира растежа. В същото време ще продължим да инвестираме в области на бизнеса, които според нас ще създадат и ускорят растежа“, отбеляза Крис.

Книжата на гиганта в разплащанията поевтиняха с над 20% през миналата година и компанията снижи прогнозите си за коригирания оперативен марж за цялата година. PayPal назначи Крис на мястото на Дан Шулман.

PayPal беше една от компаниите, които отрано предложиха услугите си в разплащателната индустрия, но оттогава се появиха конкуренти като Apple и Zelle и компанията изпитва затруднения да бъде в крачка с тях. Най-малко четирима анализатори понижиха рейтинга на книжата ѝ този месец, като се позоваха на редица притеснения – от растящата конкуренция до натиска върху рентабилността.

Крис заяви при представянето на резултатите на PayPal за фискалното трето тримесечие, че „разходната база и сложната структура“ на компанията са забавили растежа. Базираната в Сан Хосе, щата Калифорния, компания ще обяви резултатите си за четвъртото тримесечие следващата седмица.

„Имахме много поводи за празнуване“ през последните няколко години, заяви Крис пред CNBC този месец. Откакто пое ръководството, той промени ръководните роли в PayPal и даде да се разбере, че планира да намали раздутия по време на пандемията бизнес.

По-рано днес United Parcel Service съобщи, че ще съкрати 12 хил. работни места и ще проучи стратегически варианти за консултантския си бизнес Coyote, след като най-голямата компания за доставка на колети в света прогнозира приходи за цялата година под целта на Wall Street.

Книжата на базираната в Атланта UPS поевтиняха с 8% до 145,32 долара на Нюйоркската фондова борса на фона на слабото търсене от клиентите ѝ от областта на търговията на дребно, промишленото производство и високите технологии, пише Ройтерс

Компанията планира да съкрати разходи за 1 млрд. долара след „трудна и разочароваща година“, когато обемът, приходите и оперативната печалба намаляха във всички сегменти от бизнеса, съобщи главният изпълнителен директор на UPS Керъл Том.

Тя каза още, че компанията се надява да намери нов начин да предложи услуги с „много нисък марж“, които Coyote предлага, без разноските. Приходите на Coyote надхвърлиха 54 млрд. долара в разгара на пандемията от Covid-19 благодарение на бума на доставките на стоки, но „намалява оттогава“.

UPS, която е смятана за предвестник за състоянието на световната икономика, не очаква бизнес условията да се подобрят до второто полугодие на 2024 г. Във вторник тя прогнозира приходи за цялата година от 92 млрд. до 94,5 млрд. долара, което е под средната цел на анализаторите от 95,57 долара, сочат данни на LSEG.

UPS очаква среднодневният ѝ обем да нарасне през второто полугодие на тази година, но дори тогава растежът ще бъде ограничен.

„Пазарът на малки пакети в САЩ, изключващ Amazon, се очаква да нарасне с под 1%%, каза Том. Миналата година Amazon е съставлявала 11,8% от приходите на UPS.

За четвъртото тримесечие компанията обяви спад на приходите с 6,9% от сегмента си за въздушни международни превози заради значителното забавяне в Европа, както и със 7,3% на приходите в базирания ѝ на камиони американски бизнес.

Приходите на UPS са достигнали 24,9 млрд. долара, което е спад със 7,8 на сто спрямо година по-рано и под целта на анализаторите за 25,34 млрд. долара. Коригираната печалба се е свила с 31,8% до 2,47 долара на акция, но все пак е малко над прогнозите на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още