IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple спря Epic Games да пусне магазин за приложения за потребителите ѝ в ЕС

Това е поредният епизод от дългогодишния спор между двете компании

10:00 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Arda Kucukkaya/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Arda Kucukkaya/Anadolu Agency via Getty Images

Apple ескалира спора си с Epic Games в сряда, блокирайки производителя на видеоиграта Fortnite да пусне собствен магазин за приложения за клиентите на iPhone и iPad в Европа. Според Epic Games ходът е отговор на критиките на компанията срещу технологичния гигант и нарушава новите всеобхватни антитръстови правила на Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Apple е прекратила акаунта за разработчици на Epic, спирайки гейминг компанията да пренесе Fortnite и Epic Games Store в устройствата на Apple с операционна система iOS в ЕС, заяви софтуерната компания в изявление от сряда. Epic допълва, че това е „сериозно нарушение“ на новия Закон за цифровите пазари (DMA) на Европейския съюз, който цели да засили конкуренцията в индустрията.

По-рано тази седмица Apple актуализира iPhone, за да поддържа магазини за приложения на трети страни в ЕС, заедно със странично зареждане – способността за изтегляне на приложения извън App Store на компанията. Apple направи промените, за да изпълни изискванията на DMA, които влизат в сила от днес, четвъртък.

Акаунтът за разработчици вече е забранен от Apple в САЩ и на други места от 2020 г., когато Epic заобиколи системата за плащания на Apple, за да продава вътрешни за приложението ъпгрейди на потребителите. Това предизвика ожесточен спор между двете компании, което в крайна сметка изправи пред съда Apple и Epic. Apple като цяло надделяваше, но беше принудена от съдия да улесни разработчиците да насочват клиентите към външни методи на плащане за покупки в рамките на приложения.

След като подробно описа плановете си за спазване на новите разпоредби на ЕС по-рано тази година, Apple се зае да коригира ограниченията, като предостави на шведското подразделение на Epic акаунт за разработчици в ЕС. Той вече е затворен, което според Epic е резултат от критиките към Apple от главния изпълнителен директор Тим Суини.

„Прекратявайки акаунта за разработчици на Epic, Apple премахва един от най-големите потенциални конкуренти на Apple App Store“, казва Epic в изявлението си. „Те подкопават способността ни да бъдем жизнеспособен конкурент и показват на други разработчици какво се случва, когато се опитате да се конкурирате с Apple или сте критични към техните нечестни практики“, се казва още.

Epic осъди начина, по който Apple избра да изпълнява новия закон за DMA, като каза, че новите такси са несправедливи към разработчиците. Суини описа плана като „горещ боклук“ и „шоу на ужасите“.

Производителят на игри публикува и имейли от ръководителя на Apple App Store Фил Шилър и адвокатите на компанията, посочващи тази критика.

„Вашата колоритна критика към нашия план за съответствие с DMA, съчетана с предишната практика на Epic за умишлено нарушаване на договорни разпоредби, с които не е съгласна, силно предполага, че Epic Sweden не възнамерява да следва правилата“, казва Шилер в коментар, цитиран от Epic. „Кажете ни защо трябва да се доверим на Epic този път“, пише Шилър.

Малко по-късно, на 2 март, Epic каза, че е получил писмо от адвокат на Apple, който уведомява, че е прекратен акаунтът за разработчици, което влиза в сила незабавно.

В сряда Apple заяви, че има право да прекрати дейността на Epic от своята платформа, позовавайки се на съдебни решения, че производителят на игри е извършил „грубо нарушение на своите договорни задължения“.

„С оглед на миналото и продължаващото поведение на Epic, Apple избра да упражни това право“, каза Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още